Alla inlägg den 4 april 2022

Av Rehn/Hornesjö - 4 april 2022 09:02

Så var det ny vecka igen

 

Att inte komma i säng innan midnatt brukar alltid resultera i en sämre sömn, men natten var hyggligt bra förutom att det blev lite väl lite djupsömn.  

Så var det lite snöväder igen och som vanligt så känns det i min kropp.

Hade tre auktioner som skulle gå ut nu på morgonen och det är så roligt att följa när det är två som hela tiden budar över den andra.  En av dessa hade bud på alla dessa tre auktioner och jag hoppades in i det längsta att hon skulle vinna dem alla 3 för då hade jag bara behövt packa en kartong, men tyvärr så blev det bara 2 för henne och en annan på den tredje.

Den som vann budet på den engelska teservisen betalade direkt och för mig betyder snabb betalning även snabb leverans. Så det var bara att packa och sedan åkte vi ner till Hallunda för att posta detta och även ta en tur in på Apoteket för Lasse skulle köpa Magnesium.  När vi står på apoteket så kommer jag på att jag har ju en jättestor burk med MSM hemma, så varför äter jag inte detta nu när jag har som ondast i kroppen. Det får jag ta itu med redan idag.

På måndagar är det alltid mycket folk inne på Supergrossen eftersom de då får in nya erbjudande, själv var jag bara intresserad av fläsket som såg jättefint ut och direkt på morgonen när jag läste bladet så bestämde jag att idag skulle jag göra Öländska kroppkakor. Men eftersom kroppen inte är riktigt som den ska så skulle det bara bli på ca 1,5 kg potatis, det var allt jag orkade stå och både skala och riva.  Men middag med detta skulle det bli.


Såg på Hem till Gården innan jag satte igång mitt kroppkakebak.

Bunkar och stora kitteln skulle fram, även skalare och rivjärn. Allt måste göras för hand, inga maskiner till detta.

Ca 3 hg potatis skulle kokas så det var bara att lägga dessa i vatten och ställa på spisen.  Rivjärnet fick nu jobba ordentligt, tur att potatisen är stor för då är det lättare att riva.  Ställa den rivna potatisen åt sidan i ett såll för att ta till vara potatismjölet.  Den stora tjocka fläskbiten skulle nu skäras och tärnas. Brukar alltid skära biten i lite tjockare bitar och sedan ta bort svålen, men vad sjutton händer, min förskärare går inte igenom svålen. Försökte med tre olika knivar men alla verkade lika slöa denna dag.  Fick ta filékniven och skära bort svålen med.  Nu skulle fläsket skäras i mindre bitar, men eftersom knivarna var så slöa så skulle det bli min hushållsax istället. Öppnar lådan för att ta fram denna men var sjutton finns den.  Letar igenom varje låda och inser att den inte finns. Hittar den på bänken bland Lasses saker och inser att han har använt denna till att klippa både papper och annat med. Jaja, det visade sig att den hade tagit stryk av detta och var även den lika slö som knivarna.  Visst fick jag fläsket i bitar men det tog på mina krafter.  Stekte hastigt på löken, kryddpeppar och fläsket medans jag mosade potatisen och tillsatte lite mjöl. 

När jag sedan slår i den pressade potatisen så känns den väldigt blöt och det är inte alls mycket med potatismjöl kvar på botten när jag silat bort vätskan. Inser redan nu att denna potatis inte alls passar till att göra Öländska kroppkakor av, men nu var det försent att tänka om och göra småländska istället.  Kände att det får bära och brista, men nu ska jag i alla fall baka.

Delar degen som känns ganska okej i 12 bitar och fyller dessa med lite väl mycket fläsk, men det är gott tycker vi.

Vattnet har kokat upp och nu så ska bara kroppisarna sjuda i ca 50 minuter.

  Kollar i kastrullen och ser att alla har flutit upp så bra och känner att nu är det dags att få äta en middag med helt nygjorda kroppkakor.  Börjar med att duka och låter kroppkakorna ligga kvar i det varma vattnet för det är viktigt att de är så varma att smöret smälter när man delar kroppkakan.

Kommer ut i köket för att håva upp dem, men var finns de, ser inget genom sörjan i kastrullen, tar en hålslev och känner försiktigt efter och får upp en hel kroppkaka, men sen blir det bara mer och mer av halv, tomma och massor med fläsk och jag inser att för att rädda några så får jag ta det riktigt lugnt.

Får upp ca 6 stycken   av de 12 som runda och fina, resten är som synes inte alls som de ska vara. Blir ganska besviken, jobbet med dessa känns inte alls kul och nu ser de inte kloka ut.

Nu kommer nästa fråga, var är lingonsylten, men den var ju slut för flera veckor sedan säger Lasse och tycker att det kan fungera bra med jordgubbssylt, vilket inte jag gillar.  Sen har jag ingen grovstött kryddpeppar  heller.

  Lika bra att äta de som redan är trasiga och med grädde, finmalen kryddpeppar och smör så smakar de i alla fall som de ska.

Två stora var blev det denna kväll, mer orkade vi inte.  Så i morgon får det bli att handla lingon och grovmalen kryddpeppar och sedan blir det stekta kroppkakor på morgondagens middagsmeny.


Kvällen fortsatte som vanligt med att den avslutades med Alla mot Alla.

Hoppas kunna sova i natt.


Tisdag

  


Inte så mycket att klaga på.  Men redan klockan 2 ville Z upp i sängen och då är det bara att öppna dörren för att annars fortsätter hon med sitt rätt tysta men jobbiga gnyende tills hon får som hon vill.

Normalt ligger hon alltid vid våra fötter men i natt skulle hon absolut ligga mellan oss. Alla som har en Cocker vet ju hur envisa de kan vara, så för att få sova så var det lika bra att hon fick som hon ville.

Idag var det snö igen och det känns ju mindre kul.

Bestämde mig för att försöka få lite ordning i mitt datarum, i alla fall få upp alla brev och fotografier som vi tagit hem från Hägersten.  Bättre att lägga allt i valprummet och sedan bara inse att det får ta sin tid innan jag orkar gå igenom allt. Höll på fram till klockan var 12 och jag då satte mig ner en halvtimme för att se Hem till Gården.

Hade så förbaskat ont i benen idag igen och kände egentligen inte alls för att lämna huset, men tyvärr var det lite som fattades i kylen så en liten tur till Hallunda fick det bli.

Tog med mig lite klockor och farfars 25 års medalj ner till pantbanken för att få ett värde på dessa.

Killen idag var inte så pigg på att bara värdera, det märktes direkt när jag sa att jag ska inte sälja eller belåna något utan vill bara veta ett ungefärligt värde.  Han förkastade alla sakerna och sa att detta är inget värde i.  Jag sa att men guldmedaljen borde väl ha ett visst värde för jag har värderat mammas och den var dubbelt så tung, så något borde det väl vara.  Han kollade lite snabbt och sa att detta är inte guld, hade jag varit helt nollställd så hade jag ju trott på honom men jag gav mig inte utan sa att det finns guldstämpel och då kollade han lite extra noga och sa att han skulle kolla mer, sen när han kom tillbaka så sa han att själva pengen var i 18 karat och det runt var i 23 karat och ett ca värde på 4600 kr. Så inte var det bara kattpiss som han sa direkt.

Hem och satte ut en massa på tradera. Bara småsaker men rätt roliga för det är mycket Scania Vabis från 60 talet.

Fick direkt svar från en i Holland som ville lägga bud och flera kom det in under kvällen.

Middagen fick bli på resterna efter mitt misslyckade kroppkakskok kvällen innan

 

Mycket godare än igår var dessa idag stekta kroppkakor med både grädde, sylt och kryddpeppar 

Sen fortsatte kvällen och det plingade ofta i min mobil och det kom in lite småpengar på auktionen.

Glamour, Robinsson, Lyckoviken och Alla mot Alla blev det under kvällen.

Imorgon är det onsdag och kurs igen.


Onsdag

 

Natten blev så där, vaknade en del av min förbaskade hosta som har satt igång igen.

Men morgonen kändes i alla fall okej och det varken snöade eller regnade så detta var bra.

Egentligen så var hela dagen lugn på hemmaplan. Får hela tiden tänka på hur jag går för att inte mitt knä ska låsa sig och idag var det viktigt eftersom jag skulle ha kursen till kvällen.

Fast det kändes ganska trist så fick det bli fläsk och potatis även denna dag.  Ja det har ju varit 2 dagar med kroppkakor och när det nu fanns en hel del fläsk kvar så bestämde jag mig för att göra raggmunk till middagen.

Redan klockan 15 satt vi vid bordet och åt en kombinerad lunch/middag

 

Lasse frågade lite försiktigt om vi inte kunde ta varsitt glas vin till maten fast klockan inte var så mycket. Båda var vi lite nyfikna på det nya vinet jag hade köpt i fredags och vad sjutton vi skulle ha kursen ikväll och det var tre timmar till denna så vad skulle ett glas vin göra, annat än bra.

      

Måste nog medge att det finns inte mycket som smakar så bra som just raggmunk och fläsk.

Klockan var ca 15,45 när middagen var klar så ville jag vila en stund eftersom jag hade varit vaken sedan 5 i morse.  Satt på TV och la mig i soffan och somnade fram till klockan var halv 5. Ganska skönt och även perfekt att vakna upp till att ge hundarna sin middag och sedan göra mig och min vagn iordning inför kvällens kurs.

Var borta vid planen vid halv 6 och snart så dök Elisabeth upp och hade fått för sig att det var halv 6 vi skulle börja.

Gjorde ordning planen med korner och de saker som skulle finnas.

Snart började även de andra tre dyka upp och det var ett glatt gäng både två och fyrbenta som träffades.

Tyvärr blir det lite väl mycket lek innan de ska in på plan, men det är inte alltid så lätt att låta bli.

Huvudsaken är att hunden lär sig att inte leka på den plats de ska jobba på

            Vi började kvällen med lite platsliggning. De hade fått i läxa för 14 dagar sedan att lära hunden stanna kvar liggande.  Det gick väl så där men de har i alla fall gjort framsteg sedan första kvällen

Vi jobbade denna kväll med ligga kvar,  inkallning, lära hunden att hålla kvar apporten och det visade sig i alla fall att alla 4 var intresserade av att ha apporten i mun.  Vi jobbade även med hundmöte och att inte ta godis från en burk.  Dessa fyra hundar har ju mycket lek i sig och det är svårt att inte springa fram till sin kompis därför utmanade jag dem med att de skulle sitta kvar i grupp.  Detta är ett moment som jag brukar göra i slutet av kursen, så det blev lite överkurs denna dag, men de klarade detta väldig bra, tycker jag.

Lasse tog lite filmer från inkallningen sedan la hans mobil av.  


 
 


 
  
  
  Så var denna timme över och jag lovar att både de två och fyrbenta var rätt möra denna kväll.

Hem och vis slog oss ner för att se på Robinsson och Sveriges Mästerkock, som slutade så bra. Båda var lika duktiga och vem som helst av dem hade kunnat ta hem segern.

Sen fortsatte kvällen som vanligt tills Alla mot Alla var slut.


Imorgon är det torsdag och då börjar nästa veckas blogg.  Nu hoppas vi på att våren ska återvända








Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards