Direktlänk till inlägg 18 januari 2024

Torsdag till söndag vecka. 3 2024

Av Rehn/Hornesjö - Torsdag 18 jan 11:52

Torsdag

 

   

Natten blev ganska lik de andra denna vecka.  Men så länge det inte är helrött så får det duga.

Skitväder idag också och nu har det även blivit kallare igen.

I går fick jag för mig att göra egen havremjölk.  När vi är på besök hos vår dotter i Vällingby så finns det alltid bara sådan mjölk till kaffet, själv dricker jag mitt svart men Lasse vill ha mjölk och har sagt att detta är nästan godare än den vanliga mjölken.

Så i går  fick jag iden att göra egen   Det enda jag ändrade på i detta recept var oljan, kändes alldeles för mycket med den mängd som det stod så jag tog bara 1 msk istället.

Delade upp de 7 dl som det blev efter silning och smaksatte ena flaskan med kardemumma för att ha detta till kaffe.

Så i morse var det dags att prova och det var riktigt gott och till och med jag vågade prova med mjölk i kaffet.

Detta kommer jag att göra många gånger och bara vetskapen av att kunna göra egen mjölk om man inte har någon hemma tycker jag är toppen, havregryn och vatten finns ju alltid.

Vi var egentligen inte i behov av att ta ut bilen denna dag, men jag hade gjort slut på filmjölken på morgonen och kände för att det måste jag bara ha till i morgon.  Skulle även köpa en sån där plastförpackning med sylt till Lasse, men när vi kom in i affären så kostade dessa med jordgubb och hallon nästan 40 kr styck och lingon kostade 59 kr. Detta är ju inte ens riktig sylt utan mest bara socker.  Så jag frågade Lasse om det inte duger med björnbärssylt i stället för det kan jag koka av de bär vi har i frysen.  

Hade på kul letat efter ett recept på pannkakor med denna mjölk och nyfiken som jag är så ville jag prova.

Detta hittade jag   och ville prova, men bara prova och inte göra en hel sats, så jag delade upp detta i 3 delar och gjorde fem riktigt tunna pannkakor av denna sats.

Dessa var lätta att steka och blev så tunna som jag vill ha dem.  Fick ut 5 pannkakor och det enda som jag reagerade på var att de var väldigt ljusa.

Vi hade inga rester kvar sedan gårdagens middag så jag skojade mest när jag sa till Lasse att han får 3 pannkakor och jag tar 2 och så har vi bara socker på   och det var han med på direkt.

Ja inte var det något fel på dessa och vi åt och njöt.


Men till kvällen hade jag gjort en vanlig smet som kommer att gräddas i ugnen med bacon. Sen kokade jag en burk med björnbärssylt.  Vi slog oss sedan ner och kollade på skidor på TV.

Vid 17 tiden satte jag igång vår ugn för att den skulle vara riktigt varm när jag la i bacon och smör i formen.


   

Det fick denna kväll bli min speciella pannkaka som smälter i munnen.  Den är gjord på 5 dl mjölk, 2 dl mjöl och 5 ägg och 1 paket bacon.

Det konstiga är att om jag skulle göra samma mängd smet och steka tunna pannkakor så skulle det gott och väl räcka i  2 dagar, men när den görs i ugnen då går hela åt.  Det kan ju bara betyda att den blir god.

Kvällen fortsatte sedan som vanligt framför TV. Ny serie ikväll som handlar om Dr Death. Blir intressant i fortsättningen.  Kollade på Satelituppskjutningen och sedan gick jag och la mig.

Vårt ena barnbarn är med i Astronomisk ungdom och de var redan i går kväll samlade för att se uppskjutningen, men eftersom den då inte blev av så var det en ny spännande kväll för dem, fick klä upp sig båda kvällarna         För några månader sedan var hon utomlands med denna grupp och fick då även träffa Christer Fuglesang.  Kul med ungdomar som har detta intresset.  


Fredag

   

 

Kändes som en ganska orolig natt i alla fall från strax efter halv 2 då jag vaknade av något ljud. Trodde först att Lasse hade satt igång luftrenaren i sovrummet, men den var av stängd.  Gick upp för att kolla i fönstret, men det såg lugnt ut men det var något ljud som störde mig.  Gick i alla fall och la mig ingen och fram till klockan 3 var det mest ett slummer.  Men så var jag klarvaken igen och nu hörde jag ljudet igen och mycket närmare och insåg att det var en helikopter som stod ovanför vår hus.  Jag brukar vara tyst men jag frågade Lasse om han var vaken, vilket han inte var men vaknade av min fråga och nu gick han upp och kollade och såg helikoptern.  Ända fram till halv 5 var jag inte i en ordentlig sömn.  Men hade i alla fall lyckan att somna om och vaknade sedan strax efter 7.

Tur att jag hade sovit riktigt djupt innan dessa oljud gjorde sig gällande.

Hörde att Lasse släppte ut hundarna, men de började skälla nästan direkt och ville in. Kollade på termometern som visade minus 16 grader och förstod varför hundarna inte ville vara ute.

Behövde få hem lite från affären och eftersom jag glömde att registrera mina pantkvitton senast på Maxi så fick det bli dit vi åkte för att handla denna dag.

Eftersom Lasse fortfarande är lite halvvissen och hostig så kände jag för att göra något starkt till lunch så det fick bli varsin tunnbrödsmacka med hamburgerkött och massor med pepparrot.

  Kändes som det gjorde ganska gott.


Eftersom det var kallt och ruggigt så passade det bra att sätta på ugnen och göra något jag inte gjort på många år men som alltid var uppskattad.  Frågade Lasse om han ville ha drömtårta till fikat och han säger ju aldrig nej till något sött.  Har mitt gamla recept kvar, men kollade ändå på nätet och det visade sig att det var precis det jag hade.

Gjorde smörkrämen klar innan jag gjorde smeten till själva rulltårtan.  Tyckte att den kändes lite väl stabbig, men jag hade tagit precis vad som stod i receptet.  Den var svår att få ut på papperet på plåten och redan där kände jag att det måste vara något fel.  Men jag gräddade den i 5 minuter och den var jättehård när jag tog ut den och inte gick den då att rulla, men smörkrämen kändes för dyr för att bara slänga så jag delade kakan i 2 delar och la krämen mellan.  Kände mig ganska misslyckad.  Lasse smakade i alla fall på den och den var väl ganska okej, men hård.

Dagen fortsatte framför TV och all skidsport.  Sprinten var rolig och där var våra tjejer så duktiga, men skyttet idag var nog mer än katastrof.

När klockan närmade sig 17 så var det dags att börja baka lite potatis till kvällens middag.

Lasse är ju inte så förtjust i räkor om de inte är rökta så han fick välja på att ta räkor eller hamburgerkött till sina potatisar.  

      Lasse valde idag att ta både räkor och kött. Själv gillar jag mina räkor och de var idag mycket goda, ganska längesedan jag fick räkor med någon smak.

Jag hade varit inne på systemet när vi ändå var vid Maxi för jag ville som vanligt ha något vitt som sprudlade i munnen.

Jag hade även köpt en liten påse med ostbågar, mest för att det var billigt idag och jag har ju lite svårt att låta bli just dessa. Så när På Spåret började så tog jag fram påsen   och tänkte att jag måste i alla fall smaka ett par stycken.  Helvete så goda de var idag och istället för att hälla upp lite eller stänga påsen igen så fortsatte jag att stoppa handen i den och snart var den slut. Tror jag till och med missade några frågor på grund av denna påse, så det blev inte   så många poäng denna kväll.  

Händer som tur är inte varje dag.

Avslutade kvällen med en Frost och sen var det bara att hoppa i säng och hoppas slippa bli störd denna natt.


Lördag

 

    


Kände mig både nöjd och utsövd när jag vaknade och läste av min app.

Fortfarande kallt ute, men de lovar bättre till nästa vecka så jag får väl leva på hoppet.

Behövde inte handla något idag så jag bestämde mig för att för 3:e gången denna vecka försöka mig på att få en deg att jäsa. Men idag blev det färsk jäst.  Redan efter 15 minuter såg jag att det fanns liv i degen. 

Efter 40 minuter fick den komma upp på bakbordet. 

   och den både såg och kändes son jag ville ha den. 

Fast detta nu skulle bli bullar, till semlor så fyllde jag degen med vaniljkräm. 

 

Nu skulle dessa få jäsa lite till innan de skulle in i ugnen. 

Tyvärr är inte min spis så bra som jag vill och det märks att den inte riktigt håller värmen utan den går ner och börjar om igen. 

Så de behövde 15 minuter på sig för att börja få färg

 

Men jag kände mig nöjd och de var fluffiga och fina.  Så fort jag fått ut plåten så ropade Lasse "säg till när jag ska vispa grädden".   Det var knappt att bullen hade svalnat så mycket att inte grädden smälte innan Lasse satt första tuggan i semlan.    och den fick betyget MVG.  Så nu gjorde jag varsin till oss   för nu kände även jag för att smaka och bullen var perfekt. 

Sen blev det bara att fortsätta dagen framför Vinter studion. 

Kändes som om jag var igång hela tiden och det är vad jag vill.  Tyvärr så har jag det ganska jobbigt med att min vänstra arm inte fungerar som den ska så jag måste be Lasse om hjälp med vissa saker.

Middagsmaten hade jag funderat på redan på förmiddagen så jag hade tagit fram kycklingfilé från frysen.

Hade för ganska länge sedan köpt en burk med cocosmjölk och den kom jag på idag att jag ville använda.  Hade även halv påse med wokgrönsaker i frysen och sedan en massa olika kryddor, så något gott skulle jag nog kunna hitta på.

Stekte kycklingen i bitar och blandade sedan med wokgrönsakerna.  Lite försiktig måste jag vara när jag kryddar för Lasse är ganska känslig för stark mat, men smak vill man ju ha på en sådan här rätt.  Så jag kryddade med chilipulver och ingefära och lite annat.  Sedan hällde jag bara på cocosmjölken    och detta fick nu sjuda på ganska svag värme i nästan en timme för att få fram alla smaker.  Kokade Jasminris till detta.

Det doftade så gott och visst var det en ganska bra hetta i denna kände jag så det skulle bli spännade att höra Lasses reaktion.

    


Tittade lite försiktigt på Lasse när han tog första tuggan och hans reaktion var att sätta handen för mun och säga "det var starkt" men gott.  Ja det var verkligen och god maträtt och Lasse kunde nästan inte sluta äta och sa sen att "att det var inte så starkt efter ett tag"

Det blev en lyckad middag och jag kände mig ganska nöjd nu när både baket och middagen hade gått bra.

Hade nästan börjat tappa lusten gällande mat och bak efter flera misslyckande.  Hoppas vara tillbaka på mattan igen.

Det blev Stjärnorna på Slottet och sedan en kortare  film hette Grantchester, detta var avsnitt 4 men man kom ganska fort in i denna.  Direkt efter denna så var det en film till och den var baserad på en verklig händelse. Det som oroade mig lite var att den inte skulle vara slut förrän 00,25 men är det något bra så håller jag mig alltid vaken.

Filmen hette House of Gucci och handlade om detta " Under tre decennier av kärlek, svek, makt, hämnd och mord, ser vi vad ett namn kan betyda, vad det är värt och hur långt en familj kan gå för att få kontroll".

Både Lasse och jag satt som fastklistrade i varsin fåtölj och kollade ända till slutet.

En ganska hemsk film som visar vad pengar och makt kan ställa till med.

Nu var jag inte alls trött men klockan var mycket och jag ville försöka få några timmars sömn.

 

Söndag

 

   


Kollade lite på klockan och såg att den hade passerat 01,05, så nu måste jag försöka komma till ro.

Vaknade igen vid 2 tiden, men somnade om som tur var och sedan vaknade igen vid 5 och kände mig ganska utsövd, men naturligtvis så ville jag hålla mig kvar i sängen, blev lite slummer fram till klockan var nästan halv 8.

I dag är det fortsättning på skidor, så det blir nog att vara inne en hel del även denna dag.

Men en liten tur till Hallunda före klocka 10 för att handla lite potatis.

Sedan hem igen för att kolla på skidor både på längden och tvären.

Hände inte så mycket mer denna dag blev lite lätt lunch på de två sista tunnbröden med hamburgerkött och pepparrot.  Läste lite om just pepparrotens egenskaper och ska man tro på allt som står så borde man äta denna minst varje dag.

Även denna dag hade jag allt hemma till min förberedande middag.

Hade tagit fram 250 gram nötfärs och 125 gram fläskfärs för att göra järpar, så när färsen hade tinat så var det dags att börja sätta ihop den med lite bröd, ägg och lök, naturligtvis även salt och peppar.

  Dessa stekte jag ganska lätt för de skulle sedan även in i ugnen tillsammans med en god tomatsås som jag gjorde med mutti tomater, vitlök och grädde. Skalade även potatisen som skulle bli ett mos till denna rätt. 

Detta fick nu stå och vänta på att tiden för middagen närmade sig.

Var sugen redan vid halv 5 denna dag, men det var nog för att jag inte hade så mycket annat att göra. Kokade potatisen medan maten nu fick stå i ugnen för att dra till sig alla smaker.  När potatisen var klar så fick Lasse göra mos, idag blev det lite väl stabbigt, men det var god smak.

      Fast jag gjort den själv så ger jag den betyget mycket god och såsen åt Lasse med sked.

Nu har vi kollat en del på Efter fem och snart är klockan 20 och Farmen börjar, sen blir det Sanningen och så får vi avsluta kvällen med Wallander.

Så nu blir det inte mer för mig att sitta vid datorn,

I morgon är en ny dag och vi hoppas hinna träffa Patricia och barnen någon dag denna kommand  vecka. 












 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 29 april 09:07

Måndag   Äntligen de grader man vill se på termometern Natten kändes ganska okej         Men enligt denna tabell så hade den varit sämre än vad jag trodde. Skit samma, min känsla är viktigare än vad det står skrivet. När vi sitter v...

Av Rehn/Hornesjö - Fredag 26 april 07:49

Ja detta skitväder vaknade jag upp till denna morgon. Natten hade känts så där och det är alltid spännande att kolla av mina värden på klockan         Grönt på ANS i alla fall men resten var väl inte vad jag hade hoppats på.. Hade myck...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 22 april 09:44

Måndag '   Lika kallt även denna dag  Natten kändes bättre än vad den denna morgon visade         Trodde på grönt denna morgon, men det blev orange.  Ja bättre än rött i alla fall. Bara 30 minuters djupsömn denna natt. Tycker att jag ...

Av Rehn/Hornesjö - Torsdag 18 april 09:22

Torsdag   Forstfarande kylig morgon och idag skiner inte ens solen Natten blev så där         Kändes som jag nu var tillbaka på ruta 1 igen. Idag fyller Lasse 81 år och vi ska väl inte fira detta på något speciellt sätt. Fick upp e...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 15 april 09:31

Måndag   Så var det kallt igen.         Så såg det ut efter denna natt.  Fattar inte varför mitt ANS är på rött, tycker att jag känner mig ganska lugn. Idag var det vägning igen eftersom det var måndag och det där med att äta choklad s...

Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards