Direktlänk till inlägg 19 oktober 2023

Torsdag till söndag vecka 42 2023

Av Rehn/Hornesjö - 19 oktober 2023 08:17


Torsdag

 

 


Natten blev mycket bättre än vad jag väntat mig. Kollade på appen och såg de125 pulsslagen och det var precis när vi sa adjö till Qling. 

  Men vaknade ändå ett par gånger av att Zlatan grät. Det måste kännas så konstigt för honom att inte ha sin bästa vän vid sin sida, något som han har haft från första dagen i sitt 4 åriga liv.

Han försöker hela tiden säga mig något   men det är så svårt att förstå vad han vill.  Han älskar sina leksaker och det bästa han visste var att busa med dem och reta Qling för att han skulle försöka ta den och så ville han vinna.  Men vi har försökt att ge honom hans älsklingssaker men han tar dem inte.


Att inte bli mött i trappan av Qling kändes jobbigt och tankarna började genast strömma genom kroppen.

Vi var ganska förberedda på att detta skulle ske, men fast vi visste så blev chocken inte mindre för han var så envis och hade en sådan stark överlevnads vilja. 

Började fundera på hur mycket det även kostar att få sin familjemedlem kremeras och om man vill ha hem askan igen så kostar det naturligtvis mer.  När man står där och de lägger fram en blankett som ska skrivas på och där har man då alternativen för hur man vill ha, men ingen prislista och det tror jag de flesta inte tänker på.

Kunde inte låta bli att ta fram  Anicuras/Evedensias prislista och fick nästan ont i magen när jag såg vad det kan kosta att ta bort även ett sånt litet djur som en undulat

   


Men nu får vi glädjas istället för de år vi har haft honom och lägga ner ännu mer kärlek på dem som finns kvar.

Att bara fylla 4 matskålar gjorde ont, fast Qling inte ätit något ur sin de senaste dagarna så fyllde jag i alla fall den och tänkte "idag måste han vara hungrig", men naturligtvis stod den orörd.  

Qlings födelsedags pastej fick de andra fyra dela på.

Ville ha något att göra denna dag så vi åkte upp till Willys för jag ville köpa potatis och göra Ölands kroppkakor.

Lasse ville in på Dollarstore och köpa hundbajspåsar, men sen blev det inte mycket mer.

Åkte hem och jag satte igång med mitt kroppkaksbak.  Skalade 1,5 kg potatis och små var de så det tog lång tid.

Kokade 2 hg av dem och resten skulle jag riva. Började riva ett par stycken men insåg att jag inte skulle kunna göra detta med min onda arm och riva potatis med den högra det gick bara inte.  Tog fram pappas lilla hushållsmaskin för att använda den att riva potatisen med.  Tyvärr blir den inte så finriven som jag önskar, men bättre än inget.

När det var gjort och den var väl avrunnen efter en timme så skulle den blandas med den kokta och lite potatismjöl, men så svårt det var idag att få ihop några ordentliga runda bollar, men jag gav mig inte och fick jobba 

Men nu kom det stora problemet med att koka dessa försiktigt.  Började med 5 stycken av de 18      och det gick åt helvete direkt

svårt med att få degen att fästa ordentligt. Dessa 5 blev det som en soppa och allt fläsk flöt omkring i vattnet.

Lät de andra ligga och vila en bra stund innan jag vågade att försiktigt sänka dessa i vattnet och äntligen lyckades jag.   så efter en dryg timme kunde jag plocka upp dessa 13 stycken ur vattnet. Silade bort fläsket som hade runnit ur de första och stekte på detta   och hällde det över kroppisarna.

Kan nog påstå att jag var ganska trött efter detta, men jag kände mig nöjd och jag gillar de gråa kroppkakorna istället för de nymodiga att man ska ha askorbinsyra i för att de ska serveras vita.

Vi kollade på Lyxfällan innan vi satte oss till bords för att se hur många vi skulle orka.

De var ganska stora och tunga och vi båda fick i oss   2  var.

Så här vill vi ha våra   med grädde, lingon och alltid en klicka smör i mitten av kakan när den skurits isär.   Lovar att denna gång blev de mycket goda och det smakade verkligen Öland.

Dagen var nu snart slut och det var bara kvällen kvar som kvarstod med sina TV program.

Det blev Robinson i en halvtimme och sedan Smartare än en femteklassare. Fortsatte sedan med Årets Kock fram till klockan 22 då vi båda ville se Alla mot Alla som igår var utslagstävlingen för de som skulle gå vidare och det blev Ola Söderholm och Emma Knyckare.

Sedan lyssnade jag på vem som blev Årets kock och det blev Desiree Jaks .  Klart jag hade hoppats på Louis.

Så var denna dag slut och och nu hoppas jag på en lugn natt.


Fredag

    

Natten kändes bättre än vad appen visade.  Hade i alla fall en bra daglig aktivitet fast det blev få steg.

Skrattade lite när jag såg mina 114 pulsslag och vet precis varför den steg just då för det var då jag upptäckte att mina första kroppkakor bara var soppa.

Nu är det en ny dag igen och vi ska lägga all tid på hundarna.

Lasse började med att bada Z och efter att hon var fönad så tog jag över och trimmade henne. 

Idag har Zlatan det jobbigt med sin separationsångest, han skäller hela tiden han inte ser oss.  Vill varken ta godis eller leksaker.  Försöker be oss om något med att ställa sig framför oss och skälla. Så gör han alltid när det är något han vill ha, men nu passar ingenting och det gör så ont att inte förstå. 

 Nu måste det bli en tur till centrum.  Behövde vatten, sallad, kaffe och ost så idag blev det Lidl. 

Hem och Lasse stannade ute för att ta han om poolen, ett måste nu när kylan kommer. Jag plockade in varorna och började med lunchen.  Hade tidigare på morgonen tagit fram skärmaskinen för att skiva upp resten av fläsket som fanns kvar sedan gårdagens kroppkaksbak.

Delade den stora kroppkakan i 4 delar för att steka dessa med fläsket . 

  

Kroppkakan tog jag bara lite av, men massor med fläsk. 

Kände mig ruggig och Lasse tände en brasa och då blev det i stället så varmt inne att jag knappt 

kunde vara i vardagsrummet.

Gick ut med Åberlix i trimrummet där det var svalt och skönt för att ha hand om hans toviga öron. Han har så stora tunga öron och lägger dem i allt känns det som. Tog mig friheten att raka ner hela hans öron för att det ska vara lättare att hålla bort allt som fastnar i dem.  Tog sedan bara halsen också, hade nog velat fortsätta men jag vågade inte riktigt anstränga min arm.

Allt kom av sig gällande en veckomeny denna vecka och jag hade frågat Lasse vad vi skulle äta till middag. Han föreslog att vi skulle äta ostfondue och det var ett kul val tyckt jag.  På 70-80 talet när detta var ganska vanligt hos oss så hade vi en fonduegryta i koppar, men den blev så ful så den kastade jag.  Sedan för drygt 10 år sedan så blev vår dotter Åsa sugen på detta och frågade om vi inte kunde bjuda hem henne och Tommy på ostfondue och då köpte vi en ny i rostfritt som även innehöll en skål i porslin för tex glögg.  Ställde upp den på en hylla i köket och så hände det tragiska att Tomma blev sjuk och hamnade på sjukhus med en galopperande cancer och levde väldigt kort tid.

Grytan kom aldrig ner från hyllan, men idag fick vi inviga den.

 


Dukade upp med detta på soffbordet framför Tv:n. Fyllde skålen med vitt vin, lite brännvin och lite potatismjöl.

Ställde den på brännaren och lät detta bli varmt innan osten hälldes i.  

   

Det blev en väldig sparsam middag men god.  

Sen när Idol skulle börja så gick det inte att få fram någon textning på 4:an.

Råkade skriva på FB att jag var besviken på detta och fick svar som kändes att jag dumförklarades.

En skrev att det finns väl en knapp på fjärrkontrollen, jag är inte född igår och klart att jag vet detta, men om det är fel på textningen från TV 4 så spelar det väl ingen roll hur många knappar det finns.   Fick även andra svar som inte hade ett dugg med detta att göra.  

Hade haft lust att svara ett dumt svar, men avstod och tog i stället bort inlägget. 


Jag kan se på TV utan text, men Lasse klarar inte detta alls just nu när hans hörapparat är på lagning och han fått ett par låneapparater som inte går att ställa in ordentligt.

Slog om TV klockan 21,45 och valde istället Kommissarie Frost.

Blev en sen kväll men kändes helt okej och Zlatan var ganska lugn tillsammans med Z.

Hoppas på en lugn natt.


Lördag

  

 


Natten blev lugn och Zlatan verkade inte ha saknat sin vän vid sin sida.

Hade blivit några uppvak under natten men inget som jag kan minnas.

Denna dag är det en del planerat.  Först och främst är det höststädning i samfälligheter och klockan 11.00 kommer killarna som byter däck.  En superbra service som en av tjejerna ordnade för ett antal år sedan. Duktiga killar som både tar ut och ställer in däcken i garagen efter deras arbete.

Var samma gäng som vanligt som visade sig på städdagen

I år var det ny plats för korvgrillningen och vi brukar normalt inte gå och äta någon korv, men samtidigt vet jag att de alltid brukar ha även lammkorvar så vi gick dit. Bara massa folk från Mejramvägen, såg inte en enda från Hallunda Gårdsväg.  Det fanns inga lammkorvar upptagna så jag öppnade ett paket och tog fram varsin korv till oss.

Gick och la dem på den grillen som det bara är nöt och lamm på (finns en grill till varje sort, grillkorv. starka korvar, sojakorv och vegokorv.  När jag lägger mina korvar på grillen så står det en kille och vänder på de korvar som redan fanns och säger, du kan få de som är färdiggrillade, jag tackar och tar varsin till oss.  Nu var det chorizo och inte alls lamm i dessa korvar, jag gillar starka så för mig var det helt okej, men Lasse kunde inte äta sin.

Vi tog våra korvar och gick hem

När vi kom dit strax efter 12 så var det minst 6 paket med korvar som inte var öppnade och massa korvbröd.

Men fick höra av en granne att när de kom strax efter oss så fanns det inget bröd och nästan inga korvar kvar, förutom  några sojakorvar.  Så här dåligt har det inte känts på 50 år. 

Blev en tur till Biltema för att  köpa snökäppar, känns att det är lika bra att sätta upp dem så vi kan bevara de få växter som finns kvar efter att de varje år lägger snön på vår mark.

Blev en tur in i centrum också för jag behövde majonnäs.

När vi kom hem så ville Lasse att vi skulle ta en irich coffie   för att få upp lite värme.

Tände även en härlig brasa och så att vi där som vanligt framför Tv:n.

Dagen fortsatte i slapphet framför Tv:n fram tills det var dags för mig att  göra iordning en enkel middag.

     


Kändes lite som ett 80-tal även denna dag.  Detta var vanligt att vi åt förr och tyckte att det räckte gott till en middag.

Inte så mycket att se på TV och vi bestämde oss för gå upp redan strax efter 22 denna kväll.

Redan strax före 22.30 stängde jag min mobil och kröp in under täcket.

Dagen kändes ganska okej.


Söndag

 

 


Vet inte om det var för att jag somnade för tidigt, men vaknade redan halv 4 och hade svårt att somna om. Visst låg jag kvar i sängen och kom säkert in i någon fort av dvala, men hade även en massa tankar och kom tillbaka till min barndom.  Mellan halv 4 och 6 hade jag mycket remsömn och då kommer tankarna, drömde jag eller tänkte jag.

Något som om upp i mina tankar var hundarna.  Blir så rädd när jag tänker på att vi inte är unga längre.  När vi  skaffat våra hundar så har man alltid önskat att de ska bli gamla och vi har haft förmånen att få behålla våra länge. Den yngsta som lämnat oss var Nellie då 9 år som fick något i tungan och veterinären tyckte vi skulle låta henne somna in.

Alla de andra har blivit mellan 12 och 16 år.  Nu kom tankarna över mig och jag har alltid sagt att man är aldrig för gammal för att skaffa hund, åldern är bara en siffra.  Men är man 70 år när man köper en liten valp som kanske om man har tur lever till den är 15 år, då är frågan är man ärlig när man säger att man klarar en hund då.

Inget som säger att man ska leva utan hund för att man börjar komma till åren, men man bör nog tänka efter både en och två gånger och kanske istället för en valp ta hand om någon som behöver ett hem.  Det finns många kennlar som omplacerar sina hundar när de slutar att gå i avel och tänk så mycket kärlek man då har att ge en sådan hund. 

När jag sätter mig vid frukost bordet så ser jag att pappas 95 års present      är i blom igen. 

Blir lika glad varje gång.

Var till centrum för Lasse skulle beställa sin medicin.  In en snabbis på Supergrossen för lite tomater och ägg.

Sedan åkte vi hem och var ute en del.  Många grannar ute idag och jobbar på sina tomter, skönt när containern är här och man har möjlighet att få kasta sitt eget trädgårdsavfall.

     Bittert och gott.

Lasse bjöd på varsin fördrink när jag höll på med middagen.

Idag gjorde jag en kasslergratäng och det doftade så gott från både lök och vitlök när den stod i ugnen. Hade haft en rätt jobbig vecka och i måndags när jag skulle göra min veckomeny så stod det alldeles stilla.

Men sen i torsdags så kom jag igång i alla fall med hjälp av Lasse så det blev i alla fall en lista.

Torsdagen gjorde jag kroppkakor och klart det fick bli dessa till middag.

Fredagen önskade Lasse Fondue och på lördagen bestämde jag mig för att göra räkmackor.

Idag är det söndag och jag hade redan i onsdags när jag handlade bestämt mig för att ha en dag med kassler och idag fick det bli en gratäng. Tog hjälp av internet för att hitta något som passade till det vi hade hemma.

Helt okej middag 

 

Provade ett Portugiskt vin till detta.

Det fick bli ett glas kaffelikör till efterrätt

Kvällen fortsatte framför TV,n med först Taelgia och sedan fick den avslutas med en gammal Wallander.

Så var denna vecka över.  En vecka som gjorde intryck i vardagen. 






































 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rehn/Hornesjö - Fredag 26 april 07:49

Ja detta skitväder vaknade jag upp till denna morgon. Natten hade känts så där och det är alltid spännande att kolla av mina värden på klockan         Grönt på ANS i alla fall men resten var väl inte vad jag hade hoppats på.. Hade myck...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 22 april 09:44

Måndag '   Lika kallt även denna dag  Natten kändes bättre än vad den denna morgon visade         Trodde på grönt denna morgon, men det blev orange.  Ja bättre än rött i alla fall. Bara 30 minuters djupsömn denna natt. Tycker att jag ...

Av Rehn/Hornesjö - Torsdag 18 april 09:22

Torsdag   Forstfarande kylig morgon och idag skiner inte ens solen Natten blev så där         Kändes som jag nu var tillbaka på ruta 1 igen. Idag fyller Lasse 81 år och vi ska väl inte fira detta på något speciellt sätt. Fick upp e...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 15 april 09:31

Måndag   Så var det kallt igen.         Så såg det ut efter denna natt.  Fattar inte varför mitt ANS är på rött, tycker att jag känner mig ganska lugn. Idag var det vägning igen eftersom det var måndag och det där med att äta choklad s...

Av Rehn/Hornesjö - Fredag 12 april 08:35

Torsdag             Lite orolig natt med många uppvakningar och tyvärr inte en grön app som jag vill ha. Det var riktig kallt ute idag igen och jag kände så fort jag satte foten utanför dörren att jag frös. Kände inte att vi direkt m...

Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards