Alla inlägg den 23 januari 2023

Av Rehn/Hornesjö - 23 januari 2023 08:36

Måndag

 

Vaknade alldeles för tidigt denna morgon, men kände mig ganska utvilad ändå.  Höll mig kvar i sängen en timme och låg och läste på mobilen.  Bara våld som vanligt och det otäcka är att dessa ungdomar som dras in i våldet blir bara yngre och yngre. 

Klev upp på vågen och blev inte alls förvånad av vad som stod. Men i alla fall 4 hg mindre än förra måndagen. Men ska det fortsätta så här så lär jag inte tappa de jag vill till sommaren.  För mig gör något kilo så himla mycket med hela min kropp, får ondare och även så märks det direkt på blodtrycket. Märkte att jag hade haft 101 i tryck klockan 24,00 och då låg jag ju och sov.

Allt som jag hade planerat att göra med hundarna igår blev inte av för att jag hade så förbaskat ont i kroppen.  Men jag lyckades i alla fall byta gardiner i köket. Inte så mycket nu för tiden som får mina ögon att tindra och läppar att le, men lite glad kände jag mig i alla fall när jag kollade mot mitt fönster.

 Åkte till centrum tidigt för jag behövde både potatis och filmjölk. Skulle även sätta om vårt 5-veckors lotto. 

Vågade knappt gå ute idag, det var så halt på vår gata och jag är livrädd för att ramla.  Detta väder tär verkligen på min kropp. 

Ingen lunch idag.  Kollade på Hem till Gården och sedan direkt efter denna blev det en tur till HS för idag var det dags för Lasses blod tagning för Reumatologen . 

Det gick fort idag var bara borta från bilen i 21 minuter. Billigt att  parkera vid HS, detta besök kostade endast 6 kr.  Annat är det på KS parkering.

Hem och gjorde nästan ingenting fram tills det var dags för middag. 

Det fick bli rester på fläsk steken från igår.

Idag fick den bli med pasta och den goda såsen. 

Inget att se på TV denna kväll så jag ville då se fortsättningen på Skuggor på vattnet, men den filmen fungerar inte för mig, klarar inte av när det hela tiden blandas med då och nutid.

Kände att det var lika bra att gå till sängs i bra tid och hoppas kunna somna.


Tisdag

 


Somnade i alla fall innan midnatt och trodde då att det skulle bli en toppen natt. Men naturligtvis vaknade jag då flera gånger i stället.  

Hade redan när jag vaknade bestämt mig för att göra kroppkakor idag. 

Men det inte bara ett litet hinder utan tv denna, dag.  Min vänstra arm fungerar fortfarande inte som de  borde och nu har även mitt vänstra knä börjat jäklas med mig. 

Så denna dag behövdes det lite hjälpmedel. 

Lasse fick stå för potatis skakning, jag fick sitta på en barstol och rivjärnet byttes ut mot hushållsmaskin. 

Men nu var frukosten avklarad och hundarna rastade så det var bara för mig att sätta igång med, att skära och klippa den 8 hg fläskbiten. 

Ska erkänna att jag var helt slut när den sista biten   hamnade i skålen.  Nu var, det löken   som skulle hackas och smörstekas riktigt mjuk tillsammans med kryddpeppar.  När denna kändes perfekt så var det bara att blanda i det råa fläsket och ställa detta åt sidan för att gotta ihop sina smaker medans Lasse skalade potatisen. 

Krafterna i mina händer finns inte längre, men Lasse hjälpte mig att krama ur vätskan från den rivna potatisen. 

Bakade ut smeten och gjorde 16 stycken rätt stora kroppkakor. 

Känns alltid lite läskigt när den första ska ner i det sjudande vattnet, men den  höll ihop och jag kunde lägga i alla i två stora kastruller. 

  och när de börjar flyta upp så är det bara att sätta klockan på 50 minuter och bara hoppas att alla håller ihop. 

Dukat och klart för att stoppa den första      kroppkakan tillsammans med smör, grädde, lingon och kryddpeppar i mun och njuta och känna en längtan till Öland. 

Kändes perfekt med 2 var i denna storlek. 

Så nu finns det 3 middagar  i frysen att ta fram när mat idéerna tryter. 

Ja redan ikväll så försvann  idén  på mat.  Men ikväll blev det extra svårt för  jag hade gjort av med allt  här  hemma. Men jag hade fläsk kvar från dagens kroppkakor och detta måste jag hitta  något  att använda till detta.  Hade precis 4 dl mjölk hemma Koch och ägg finns  alltid så det bästa jag kunde  hitta på var tunna fläskpannkakor.

   


Men jisses  så gott  detta smakade och Lasse bjöd på ett glas punsch  till detta.

 Även denna kväll gick fort.  Inget på TV som jag längtade efter. 

Kände mig ganska nöjd med dagens jobb i köket. 

Kom i säng innan midnatt. 


Onsdag

 


Märks i alla fall när jag gjort lite annat än suttit framför TV hela dagen.  Länge sedan jag hade över 100℅ aktivitet, så det kändes bra att se detta på appen. 

Blev en del på agendan denna dag. 

Varje morgon när jag sitter vid frukostbordet så kollar jag FB och gärna gruppen som handlar om dagens middag

Idag var det en som ville ha tips på mat för under 25 kr/dag och person.  Finns säkert dagar då man kan få till en sådan men funderar på hur man det ska gå till om man vill äta 3 måltider/dag.

Började då som vanligt fantisera och räkna på hur mycket jag gör av med på en dag. Allt beror ju på vad man har hemma, men det har ändå kostat när det inköptes.

Men nu tänkte jag bara bevisa hur mycket man kan spara på att göra egna kroppkakor, som är ganska så dyra när man köper dem ute. En normal kroppkaka kostar ca 25 kr och är då för det mesta paketerade om i 3-pack för 75 kr

Jag gjorde igår 16 stycken ganska stora kroppkakor till detta behövde jag 3 kg (extrapris) rå potatis och ca 100 gram kokt, lite mjöl till utbakningen.  Dessa innehöll 7 hg fläsk (extrapris) och 1 stor rödlök och lite kryddpeppar.  Efter att ha räknat ut vad detta kostade så blir det ca 4,65 per kroppkaka, en ganska stor skillnad mot 25 kr, men man slipper jobbet och det får jag inte betalt för.  Eftersom det blev en del fläsk kvar som inte fick plats i kroppkakorna så stekte jag några pannkakor på 4 dl mjölk, 1,5 dl mjöl och 2 ägg   (mjöl ca 2 kr, mjölk ca 6 kr och äggen 5 kr) för en kostnad av 13 kr.  Blev även lite till hundarna. 

Min frukost går på ungefär 6 kr/dag, Lasses några kronor mer. 

Så summan av kardemumman denna dag blev för 2 personer blev 48 kr och då är inte smör, grädde, lingon  och dryck inberäknat.   På det hela en ganska billig matdag.

Men att få ihop en frukost/lunch/middag och kanske något mellanmål för under 25 kr om dagen tror jag kan vara ganska så svårt om man inte är mycket prismedveten och bara handlar på extrapris.

EM i Skytte för damerna blev att jag satte mig för att  kolla på fram till lunch, det fick bli varsin pannkaka med fläsk och ett glas vatten. 

Trodde sedan att jag skulle hinna se Hem till Gården som är mellan 12,25-12, 55, men det sket sig för Lasse hade planerat att åka 12,30 för att vara säker på att hinna fram till KS klockan 14.00.  Kan inte hjälpa men detta gör mig så stressad att han måste åka så tidigt.  Men vill inte säga emot, vet ju att det kan bli stopp på vägen.

Var på plats vid garaget 12,50 och tur var väl det för det tog längre tid att finna en p plats än resan hit, så klockan hann bli 13,35 innan Lasse var vid kassa och nu sitter vi här och väntar och väntan   gick fort innan läkaren ropade in honom  och 12 minuter senare kom han ut med ett stort leende. Allt såg bra ut och inför nästa besök om 6 månader måste Lasse själv beställa.  Från och med i år blir man inte längre kallad.  Tycker detta känns konstigt när det gäller cancer patienter. 


Att sitta i detta väntrum just denna dag och samma tid som jag gjorde på dagen för 1 år sedan

blev en flash back. 

"Mobilen ringde och en läkare presenterar sig och ger mig frågan "vet du om att din pappa är på HS"  Jag börjar skratta och säger att jag vet och vi har kontakt via mobilen hela tiden och senast för en timme då han bad mig hämta hans kalender och komma upp med.  Läkaren säger då att hon tycker det är konstigt för han har blivit sämre så om vi vill får vi besöka honom.  Hon lovar att återkomma om han blir sämre. 

Vi kommer hem vid 15.30 och har precis fått av oss kläderna när mobilen återigen ringer.  Det är läkaren igen som frågar om jag vill träffa pappa och tycker då att jag ska åka dit nu. 

Vi åker direkt och checkar in på avdelning kl. 16.00

Vi har inte fått veta vad som gjort att pappa så plötsligt blivit sämre men hoppas att jag ska få veta detta av honom själv.  De säger att vi ska få träffa honom på ett nytt rum där vi kan vara ensamma eftersom han nu ligger på ett rum med en annan man 

Det tar sedan en evighet innan  de kör in honom på detta rum och då är han medvetslös, han är inte uppkopplad till någon maskin utan har bara en mask för munnen som han andas igenom.  Han vaknade aldrig och det var dags att säga adjö. 

Frågan om vad som hände fick vi aldrig något svar på. "


Det var inte detta jag skulle skriva om men tanken kom över mig. 

På vägen hem tog vi turen förbi Hallunda för att handla.

Hem och kollade på Hem till Gården på Tv4 Play. 

Sen blev det hundarnas tur att få komma ut lite innan det vardagsrummet för deras middag

Själv började jag förbereda middagen som blev Lasses favorit.  

Denna dag med den platta linguinpastan som även jag gillar. 

Kvällen fortsatte med mycket smått och gott som jag gillar. Först Sveriges  Mästerkock och sedan Renées 'brygga   som jag verkligen gillar. 

Händer inget mer under kvällen och jag ska nu lägga mobilen åt sidan. 

Imorgon är en ny dag


























Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards