Direktlänk till inlägg 7 december 2023

Torsdag till söndag vecka 49 2023

Av Rehn/Hornesjö - 7 december 2023 08:35

Torsdag

 

   

Ännu en rätt hyffsad natt.

Även denna morgon stannade jag kvar i sängen och kollade på Adventskalendern medans Lasse tog hand om hundar och började förbereda frukosten.

När Lasse skulle fylla på kaffeburken så upptäckte han att vi inte hade något nytt kaffe, men jag lyckades i alla fall få ihop 4 koppar med det som fanns kvar.    Enligt väderkartan var det mildare idag, men inne kändes det fortfarande kallt och ruggigt.

Efter både vår och hundarnas frukost så slog jag mig ner framför TV för att se dagens Hem till Gården.

Sen ville jag iväg så fort som möjligt till Willys för att handla. 

Passade på att ta några vinterbilder innan snön försvinner igen

 

Planerade i alla fall att idag äntligen våga prova om det skulle gå att baka bullar i ugnen, så det fanns en hel del på vår inköpslista.

När vi kom hem igen satte jag på ugnen. Lika bra att göra som teknikern sa att förvärma länge.

Gjorde en deg på 5 dl mjölk, 3 pkt saffran 200 gram smör och 1 liter mjöl och detta får räcka eftersom jag fortfarande får lite panik när jag ska använda ugnen.

Sen fick degen jäsa i 45 minuter innan jag började arbeta denna.

  Det blev en gäng med bullar i alla fall, men riktigt nöjd med ugnen känner jag mig inte.

Nu var klockan redan 13.30 och jag kände mig ganska mör. Det tar på mina krafter fast det inte är så mycket att göra, men att inte kunna använda min vänstra arm som jag vill är jobbigt.

Eftersom ugnen fortfarande var varm så slängde jag in varsin macka bara med tomatpuré och ost för att få något i magen.

  Lasse var snabb och serverade oss varsitt glas vitt till denna enkla macka. 

Sen åt han 4 bullar efter detta.  Även jag smakade på en bulle och det var väl helt okej.  Den innehöll mycket smör och en hel del mandelmassa, så lite för söt i min smak.

Nu när jag visste att i alla fall ugnen fungerade så fick den även användas till middagen.

Gjorde en liten ugnspannkaka med bacon.  Inte större än den räckte till oss två.

     

Den blev jättegod och hela gick åt för en gångs skull.

Nu var det dags för mig att se Robinson och jag har varit så nyfiken på finalen och tyckte att det var jättekul att just Emilia, Pelle och Emilio var kvar.  Har hoppats mycket på just den sistnämnda.

Sitter som vanligt och kollar i min mobil innan det är dags för att kolla på TV och får upp en artikel från gårdagen där det står  Peller vinner och faller ihop på stranden.  Tänker att detta måste väl vara något som hänt under hela tävlingen, för inte kan de väl skriva om det innan vi har fått se den på TV.

Ser finalen och blir så himla besviken att jag redan vet vem som vinner.

Sen Ondskan som gjorde lika ont som vanligt och sedan en superkul match i Alla mot Alla.

Sängen väntar och jag kryper ner och hoppas kunna somna.


Freddag

 

 


Ingen riktig höjdarnatt och värdena var sämre idag igen.  Naturligtvis känner jag även av att djupsömnen varit dålig.

Stannar i alla fall i sängen och ser på Adventskalendern.

Ner och sätter på kaffe och gör gröten.

Kan inte låta bli att le när jag ser på Åberlix som förväntar sig att det snart ska kommen en liten smörgåsbit från husse.

  Han är så fin när han väntar, säger ingenting utan det är bara hans min som talar. 

Ser sedan på dagens avsnitt av Hem till Gården innan hundarna får sin mat.

Sen är det dags för Lasses blodprovstagning, så det blir en tur till Hallunda.

Det är dropp-in mellan 8-11 och vi kom 9.45 och det var alldeles tomt så jag kände först att det måste vara stängt. Men det var öppet och besöket avklarat på några minuter. 

Sedan in en tur till Lidl för att köpa räkor och gorgonzola. 

När vi kom hem så släppte vi ut hundarna och jag skulle ta fram röken. Men vad sjutton, den stod inte på sin plats. 

 Efter en del grävande så fick jag fram röken under all snön. Den stod på sin rätta plats, fast med en halv meter snö ovanpå. 

Zlatan var överlycklig för även han hade gjort fynd under all snö

 


Det var den saken som alltid Qling och han kivandes om. Han sprang länge med den i munnen och det kändes, nästan som om han letade efter Qling. 

Jag har retat mig på vår kaffebryggare eftersom jag med min dåliga syn har haft så svårt att se siffrorna på vatten tråget. 

Ville därför upp till Netonet för att kolla på en ny.  Det fanns en massa att välja på men jag tog den som jag tyckte såg snygg ut och priset var bra och lagom dyrt.

När vi åker från affären så blir jag sugen på en hamburgare, så vi åker in på Max och köper med oss varsin meny hem.

  Slår oss ner framför TV för att kolla på skidskytte.

Så här mycket mat är jag inte van att äta så redan efter några tuggor så var jag mätt, men jag åt i alla fall upp hamburgaren som god och saftig.

Plockade upp kaffebryggaren ur sin kartong för att kolla att allt var okej och sedan satt jag på den för att göra de tre urkokningar som föreslogs   Medans detta höll på så passade jag på att gå ut för att sätta på röken som nu hade stått inne några timmar för att bli torr.

    

När jag såg att rökningen var igång så gick jag in och tog hand om den nu rengjorda kaffebryggaren.

Kom ut efter 30 minuter och visste inte hur räkorna skulle se ut eftersom det var kallt ute, men de såg ut precis som jag vill ha dem.

In igen och får för mig att ställa fram min små ljusänglar.  Men dessa finns inte där de brukar stå och jag säger till Lasse att de kanske också finns i kartongen som är borta och troligen lämnad till Stadsmissionen efter förra julen.

Lasse reser sig upp och lämnar rummet och återkommer efter ca 5 minuter med kartongen som i letat efter nu i 2 veckor.


Helt plötsligt så kom han på var han hade ställt denna och jag insåg att både tomtar och alla våra adventsstakar nu var funna.  Men inte fanns änglarna i denna kartong och återigen så kom Lasse på att dessa saker hade han lagt i en annan låda och den låg vid Tv-bänken.

   


Det visade sig finnas en massa småsaker i denna låda.

Eftersom vi redan hade satt fram det jag tyckte räckte till julen så var det mest mina tomtar jag ville ha så dessa fick ta sin plats i köksfönstret, som de gjorde förra året.

 

Per kom förbi för att hämta sin flaska som Lasse hade köpt för att han var chaufför och så ville han ha några bullar med sig hem.

Vid 18 tiden var det dags för mig att ta fram lite att tugga på

   

Det var både lättätet och gott och naturligtvis så drack vi Cava till detta.

Det fick bli på Spåret och sedan fick kvällen avslutas med en Frost.

Innan jag gick och la mig så passade jag på att koka varsin portion med risgrynsgröt som vi skulle ha till frukost. Det tar så lång tid att göra denna så jag känner inte för att stå på morgonen och koka denna gröt.



Lördag

 

  

Grönt på appen var det, men inte optimalt.

Det blev i alla fall   gröt till frukost och den var god men mättade mer än vår vanliga havregrynsgröt och det kändes lite väl mycket för mig.

Våra hundar får alltid lite gröt och mjölk på morgonen och just Åberlix är jätteförtjust i havregrynsgröten, men idag blev han lite skeptisk när det var en annan gröt, så det tog ett tag innan han vågade smaka, men den gick sedan ner i alla fall.

Det enda som fattades hemma var mjölk och detta är ett måste för Lasse, så en tur till Hallunda var vi tvungna att ta denna dag.

Passade på att handla lite champinjoner, ananas och bananer för jag ville göra en pizza till middagen.

När vi kom hem var det dags att slå oss ner framför TV för att kolla på vinter studion.

Hade en fetaost och även några smördegsplattor så jag gjorde en snabb rulle med just ost och ägg.

   

Lite kul att kolla hur ugnen sköter sig och det var väl okej, men visst måste jag passa den hela tiden och är tvungen att vända plåten hela tiden.

Har haft varmluftsugn i över 40 år och aldrig haft en som man måste tänka på alla dessa saker som servicekillen sa.

Tex att jag måste vända plåten och att när jag använder varmluftsugnen så ska jag ha plåten på de nedersta ställena.

Alltså kan man med denna ugn inte ställa in flera plåtar samtidigt.

Jaja, bara att tänka om och inse hur nyare saker man har desto sämre är de.

Mycket stillasittande blev det som vanligt när det är helg och vintersport.

Gjorde pizzadegen som nu skulle få stå och jäsa ett par timmar.

Gjorde som killen från Cylinda sa, satte på ugnen n timme innan jag hade för avsikt att börja grädda pizzan. Ikväll ska jag äntligen våga prova pizzafunktionen på spisen, det var mycket denna funktion som gjorde att jag valde just denna modell på spis. Men eftersom den nu har strulat i nästan 1 år så har jag aldrig vågat prova.


Plockar fram allt som hör till pizzan och gör en god tomatsås med smak av goda kryddor.

Bakar ut degen och häller på såsen, sen river jag två sorters ost, en stark och en ganska fet. 

Smörsteker champinjoner som sedan lägges på osten, sen är det bara att fortsätta med tomater, finstrimlad bra skinka, bananer och ananas.

  Får in den i den heta ugnen och nu är det spännande att se hur detta kommer att bli.  Just denna funktion värmer upp ugnen underifrån men med varmluft och det är detta som gör mig lite fundersam hur det kommer att bli. Kan inte slita mig från spisen utan håller hela tiden ögonen på ugnen för att se vad som händer.  Ser att osten som ligger underst börjar smälta, men så mycket mer syns inte och jag funderar hur sjutton det ska kunna bli någon färg och gräddning ovanifrån.  Tänker nästan ändra till övervärme när jag ser att nu börjar det hända saker.  Tar nog bara några minuter så börjar det lukta bränt och jag ser att kanten längst in till höger blir svart.  Öppnar fönstret för säkerhets skulle så det inte blir ett brandlarm och sen får Lasse hjälpa mig att få ut den från ugnen.  Den ser bra ut   om man låter bli att se den brända kanten, men den är lätta att skära bort och nu ser den precis ut som den pizza jag har lagat.

Äntligen efter en ganska påfrestande matlagning, men med lite skratt så kan vi nu sätta oss framför TV och öppna en flaska rött och ta vår första   tugga på en ganska perfekt pizza med den rätta tunna botten och en perfekt smak av sött och salt.

Kvällen försätter med de få bra TV program som visas på lördagar.  Kollar på en gammal Morden i midsomer och den är slut redan klockan 22.  Känner inte att jag orkar kolla på någon mer film denna kväll utan jag förbereder mig i stället för sängen.

Inte lätt att somna när klockan är så lite, men även Lasse är trött och stänger av TV:n.

Slumrar lite till och från och kan inte riktigt koppla av.  Hör hur det är några som står och pratar utanför vår tomt och jag kollar klockan och ser att den har passerat midnatt och utanför står två tjejer från hemtjänsten och pratar högt.

Vet att de är hos grannen vid denna tid varje kväll och att de alltid stannar precis utanför oss för att tydligen stämma av.

Nu stänger jag av min mobil och tänker sova.


Söndag

     

Jaja, natten blev som jag hade tänkt mig, att gå till sängs för tidigt är inte bra.

Idag är det 2:a advent redan och vi äter vår frukost, ser på Adventskalendern .

Sen tar jag ett tag med Åberlix i trimmet innan jag slår mig ner framför TV för att kolla på skidor.

Handla eller inte var frågan.  Men jag hade egentligen allt hemma så varför då åka till centrum bara för att göra av med pengar. 

Igår när vi handlade så hade de små frysta kycklingar på 800 gram för bara 25 kronor. 

Jag har grill funktion med spätt på min Airfryer och detta har jag aldrig kommit till skott att använda.  Tänkte att för denna billiga peng är det nog dags att prova.  Hade den i kylen under natten och vid 12 tiden var den riktigt tinad, så nu skulle detta provas. 

 

Placerade  kycklingen väl kryddad på spättet och satte in den i den lilla ugnen. 

Spättet började direkt rotera och snart började det även dofta grill. 

Efter 40 minuter så plingade det att den klar och nog såg den färdig ut

   

Bara att linda in i folie och lägga i kylen tills ikväll.

Dagen fortsatte som vanligt med TV och Vinterstudion.

Eftersom vi inte behövde ta ut bilen idag så fick det bli ett glas rött till lite pizzabitar

   som var kvar sedan igår.

Dagens fortsatte med Vinterstudion men inga direkt strålande  resultat denna dag.  Får  istället gratta  Norge.

Nu var det snart dags att se hur den grillade kycklingen skulle  smaka.

Jag tycker att det räcker med kyckling men kokade lite nudlar för Lasses skull. 

 

Men en halv kyckling var spelade inte  någon  roll hur god den än var för så mycket  äter vi inte. Det räckte med ett lår var och resten får bli något  i morgon.

Kommer i alla fall aldrig  mer att köpa en färdig  grillad dyr kyckling nu när jag vet vad Airfryen kan åstadkomma. 

Kvällen avslutades med en gammal Wallander. 

I morgon är det ny vecka igen. 























 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 29 april 09:07

Måndag   Äntligen de grader man vill se på termometern Natten kändes ganska okej         Men enligt denna tabell så hade den varit sämre än vad jag trodde. Skit samma, min känsla är viktigare än vad det står skrivet. När vi sitter v...

Av Rehn/Hornesjö - Fredag 26 april 07:49

Ja detta skitväder vaknade jag upp till denna morgon. Natten hade känts så där och det är alltid spännande att kolla av mina värden på klockan         Grönt på ANS i alla fall men resten var väl inte vad jag hade hoppats på.. Hade myck...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 22 april 09:44

Måndag '   Lika kallt även denna dag  Natten kändes bättre än vad den denna morgon visade         Trodde på grönt denna morgon, men det blev orange.  Ja bättre än rött i alla fall. Bara 30 minuters djupsömn denna natt. Tycker att jag ...

Av Rehn/Hornesjö - Torsdag 18 april 09:22

Torsdag   Forstfarande kylig morgon och idag skiner inte ens solen Natten blev så där         Kändes som jag nu var tillbaka på ruta 1 igen. Idag fyller Lasse 81 år och vi ska väl inte fira detta på något speciellt sätt. Fick upp e...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 15 april 09:31

Måndag   Så var det kallt igen.         Så såg det ut efter denna natt.  Fattar inte varför mitt ANS är på rött, tycker att jag känner mig ganska lugn. Idag var det vägning igen eftersom det var måndag och det där med att äta choklad s...

Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards