Direktlänk till inlägg 11 december 2023

Måndag till onsdag vecka 50 2023

Av Rehn/Hornesjö - 11 december 2023 08:22

Måndag 

 


 

Blev lite förvånad när jag såg att det var rött på appen denna morgon.  Var nog ganska säker på att jag hade haft en bra natt och vet att jag har drömt massor, men inget jag kan komma ihåg.

Hundarna var lite besvikna i morse när de inte fick någon gröt, men vi vägde dem igår och det var väl egentligen mest Z:as vikt som stack ut ordentligt.  Hon vägde dryga 15 kg och alla de andra omkring 14 kg.  Så nu blir det att i alla fall ta bort det lilla extra de får varje morgon.

Detta att ta bort något som i alla fall Z är van vid var inte det roligaste, hon tjuter och tigger och vet inte hur han ska göra för att få oss att förstå att nu vill hon ha sin gröt.

Bestämde mig i alla fall för att vara stenhård och inte falla för hennes gnällande.  

När klockan var halv 9 stod jag inte ut längre utan utfodrade hundarna och det blev lugnt ett tag, men gröten hade inte kommit och detta gjorde Z ännu mer frustrerad fast hon hade fått sin vanliga frukost.

Lasse var tvungen att hämta bilen idag för jag vägrade att ge mig ut på denna oplogade gata

  Är livrädd för att ramla och har svårt att lyfta på benen, så det är bara att hålla tummarna för att killen som ska ploga kommer innan kylan kommer tillbaka.


Gjorde en lista på lite som måste handlas och sedan redan strax före 10 var vi på plats på Willys,

Hade även skrivit kalvkött och detta går bara inte att handla där eftersom allt är paketerat och jag ville ha en liten bit på max 5 hg för att göra ett försök som jag inte har gjort på minst 40 år, egen kalvsylta.

Det fick då bli även ett besök i Hallunda för att få denna lilla köttbit. 

En bit kött för 43 kr kändes bra och det skulle bli värt att prova.

Hem för att sätta ingång med detta.  Först skulle köttet sköljas ordentligt och sedan kokas ett litet tag i saltat vatten.

Så detta fick det göra medans jag skalade morötter och lök.  1 liter vatten, lök, morötter och alla kryddor hamnade sedan i en ny kastrull där jag la över det redan kokade köttet.    Nu skulle detta stå och puttra på medelvärme i ca 1,5 timme.

Blev lagom att vi slog oss ner framför TV för att kolla på Bytt är Bytt och äta en liten frukostmacka

  med köpt julskinka.

Efter nästan 2 timmar så kändes köttet som det skulle och nu var det bara att placera köttet i två små formar och sedan slå över den klara vätskan som jag blandat med gelatin.

Blir spännande att se hur det smakar, men det blir inte förrån i morgon.

Kunde inte låta bli att jämföra priset på en köpt färdig och den jag hade gjort. 

  Detta är den vi brukar köpa och jag har aldrig tidigare kollat hur mycket kalvkött denna har innehållit, men så lite som 5% hade jag aldrig haft en tanke på att det var.  Men alltid kul att jämföra.

Dagen fortsatte med i stort sett ingenting fram till middagen som jag idag hade planerat skulle bli en pastarätt på den kyckling som fanns kvar sedan gårdagens middag.

Kokade  pastan    och gjorde en super god "sås" med crème fraiche, grädde och rosépeppar. 

     

Lovar att detta blev gott och när Lasse nästan slickar tallriken då vet jag att smakerna sitter.

Ja det blev en hel del mat av denna lilla kyckling för 25 kr som jag köpte och grillade i min Airfryen.

Var lite nyfiken på hur min kalv sylta såg ut  kanske inte som en man köper, men ganska okej.  Men hur, den smakar får vi veta i morgon. 

I kväll var det vinna eller försvinna för ett av lagen 

Det var det härliga paret Annika Lantz och Johar Bendjelloul mot klängerapan Lina Thomsgård och Kristoffer Appelquist.

Jag verkligen jublade när Annika och Johar tog hem platsen.


Kände att nu när klockan närmade sig 23.30 så var det lika bra att krypa till kojs.


Tisdag

 

   

Natten blev lite hackig, vaknade flera gånger men vet inte varför,  hörde inte något som störde.

Kollade ut för att se om killen som skulle ha plogat hade varit här, men det var nu ännu mer snö och is på parkeringen.  Så idag gäller det att hålla tungan rätt i munnen eller bara sitta inne.

Hör på radion att de som var med i hissolyckan har alla fem omkommit, jag känner att jag bara vill gråta, är så högkänslig och vill inte höra om alla tråkigheter.  Känns som det bara är död och elände som de pratas om just nu.


Tyvärr var i tvungna att bege oss till centrum i detta hala väder.

Hade bara fyra saker på min lista och det var potatis, senap, salt och rödbetor.

Kände för att ta Lidl denna dag för fast klockan inte var mycket så var det redan ganska fullt med folk på Supergrossen.

Kände mig irriterad och trött denna dag och nu ville jag att allt skulle gå fort i affären.

Började bra vid potatisen som inte gick att komma fram till för en kvinna hade ställt både sin dramaten  och varuvagn framför potatisen, hon själv var ute och gick i affären för att plocka andra varor. Jag skulle ha mina 5 potatisar och kände att det var bara att börjat få bort hennes saker för att komma fram.  Sen skulle jag hämta salt, men det fanns inget på hyllan. Just Lidl tycker jag är ganska jobbig eftersom de har samma vara på olika ställen, men idag var jag tvungen att leta och inget hittade jag.  Då tar vi senap istället sa jag till Lasse, sket sig där också, de hade bara en sort och det var en mesig mild senap och det ville jag inte ha.  Rödbetorna stod i alla fall på sin plats.

För en gångs skull är det nästan tomt vid kassorna och jag väljer den som det bara är en kund innan.

Hon har bara tre saker som ska betalas så nu går fort, tror jag.  När hon ska betala så säger hon att det är fel pris på en vara och han förklarar att den hon har tagit inte är den på specialpris, men det är den hon vill ha, hon börjar dividera med kassören och snart så lämnar hon även sin plats för att gå tillbaka in i affären för att leta efter rätt vara.

Min irritation stegrar sig och jag känner att här står jag med två varor och ska behöva vänta. Tyvärr kan killen i kassan inte göra mycket eftersom han redan slagit in hennes varor men inte fått betalt.

Tjejen är borta i ca 5 minuter innan hon kommer tillbaka för att säga att hon inte hittar varan.  Nu vill jag ge upp och säger jag "jag går".  Lasse blir sur på mig och säger men du måste väl betala dina varor. Tjejen framför mig säger att hon tycker jag är en sur kärring och jag kan egentligen hålla med, men med min onda kropp är det svårt att bara stå stilla.

Äntligen efter alldeles för många minuter i denna tomma kassa så får jag betala mina saker och vi kan bege oss från affären.  Jag säger att jag ska gå hem och kolla hur man gör med hemleverans, orkar inte med dessa affärer längre där det antingen inte finns de varor man ska ha eller struliga människor i kassan.

Kommer hem och jag vill bara sätta mig ner och fundera varför jag blir så arg nu för tiden.

Vi slår oss ner framför Tv för att äta en lunchmacka   med min sylta. Den är inte vacker, men ganska god.  Kanske hade jag för stora bitar i och för lite gelatin, spelar inte så mycket roll för den går i alla fall att äta.

Dagen fortsätter med ingenting och jag känner mig bara less på allt.

Lasse tar itu med hundarna och både Zlatan och Yra får sig en omgång med kloklippning och borstning.

Vill så gärna hjälpa till men min arm säger nej.

Gör ordning mat till hundarna strax innan 16 och då har Z redan tjatat i en timme på denna. Men jag har bestämt mig för att hålla ut, i alla fall så länge som möjligt. Lasse tar ut hundarna och jag ställer mig för att skala tre potatisar som jag ska koka och Lasse få göra mos av.

Enkelt idag. Bara låta den färdigköpta julkorven få sjuda i vatten medan potatis kokar och sedan är det bara att sätta oss till bords.

   

Maten är både god och billig denna kväll.

Kollar på Jeopardy julspecial och får skratta mycket och det känns som jag behöver detta.

Kollar en gammal Segemyhr innan det är dags för  Alla mot Alla och 

Bea Uusma och Magnus Betner mot Josefin Johansson och Jesper Rönndahl.

Båda lagen är lika duktiga och egentligen har jag inget favorit så det spelar ingen roll för mig vem som går vidare.

Men Jesper och Josefin vinner och jag ska nog medge att det är kul men inte väntat.

Har ingen lust att fortsätta att kolla på någon film utan gör mig iordning för sängen.



Onsdag

 

    

Blir lite förvånad att mitt ANS inte är bättre. Men en annars ganska okej natt.

Stannar kvar i sängen och kollar Adventskalendern och Lasse går ner och sätter in en brasa i kaminen

Kommer ner och gör kaffe och gröt och sedan kollar jag på Luciamorgon från Kalmar Slott medans vi äter.

'Hundarna får känna av att det är lucia och får varsin tallrik med gröt och sina äggskal och de är nöjda.

Egentligen ville jag inte iväg för att handla men blev så sugen på att få köpa en liten flaska glögg eftersom det var Lucia.

Tänkte att det var väl lika bra att ta en sväng in på Maxi när vi ändå var på plats i Eriksberg. 

Senap och salt hade vi i inte hittat igår och idag ville jag även  ha hem ägg. 

Sa till Lasse att skriva en lista med Ägg, havregryn, salt och senap.  Sen hade jag tänkt att handla lite mer till kvällen som korv, lite blandat och så fattades det form franska hemma.  Kände mig sugen på att göra en liten enkel "lucia" tallrik. 

In på Maxi och just idag går det inte att självskrolla varorna och jag känner inte alls för att gå in. 

Tar de fyra varorna som Lasse skrivit upp och går sedan till kassan. 

Sen in på systemet för en liten flaska Tegnér & son glögg. 

Behöver bröd och korv så vi åker in i Hallunda för att köpa detta.  Tar ett form franska och ska ta en förpackning med grillkorv.  Finns säkert flera hundra förpackningar med kyckling korv, men ingen vanlig grillkorv eller nöt korv   Lägger tillbaka brödet och lämnar affären.  Lasse påpekar att jag måste lugna ner mig för nu ser han hur stressen tar över 

Vill ju ha både bröd och korv så det får bli över Willys. 

Tar ett formbröd och sedan ska jag bara ha ett paket bra grillkorv. Men vet inte varför men även här är det mest kyckling korv.  Hittar en billig grillkorv  med sista förbrukning i morgon. Ligger hur många paket som helst på hyllor,  alla med samma datum.  Tar ett paket, men undrar var alla dessa paket ska ta vägen i morgon på sista förbruknings dag.

När vi kommer hem så har klockan passerat lunch och jag tar en av fram ett par skivor ur det nya formbrödet.

Tycker att det är en helt annan konsistens på detta än vad jag är van vid och börjar läsa innehållsdeklarationen

efter att jag har sett på datumstämpeln   där det står att den ska hålla till mars -24.

Undrar vad de har för gifter i bara för att kunna skryta med att det är lång hållbarhet.

Brödet blir även annorlunda i brödrosten, den första skivan blir svart och bara att kasta.

Kollar lite på TV när vi äter denna lite sena lunch.

Har svårt att gå ner i varv denna dag och jag känner att jag har lätt för att ta till tårar när tankarna bara överöser mig.

Kommer hela tiden tillbaka till den 20 december året och tänker på hur annorlunda livet kunde ha blivit.

Ett nytt år väntade och jag ville börja på något nytt och fint och glömma de tre senaste åren som bara har gjort ont.

Jag får i alla fall till en middag som jag tänkt och då med lite annat än vanligt.

lite skinka på tallriken men har inte känt för att köpa en och sedan bara ta några skivor. Vill inte heller ha en färdigkokt utan vill göra en egen i den nu fungerande spisen.

   


Vi känner oss i alla fall nöjda med vår middag och jag petar i mig lite mer än vanligt.

Sen blir det TV och idag är en sån där dag då jag missar vissa program för att flera går vid samma tid.

Men börjar i alla fall med att se ett glatt och trevligt Jeopardy.

Vid 20 tiden när Alla mot Alla börjar så tar vi fram glögg, saffransbulle och pepparkakor.

Har bara köpt en liten   flaska glögg och den går åt.

Alla mot alla är lika tråkig som alltid när Olof är med eftersom Philip bara måste reta honom och han blir sur och grinig.  Hade hoppats på att se dem förlora, men som vanligt så vann det och imorgon blir det en omgång  mellan mina favoriter Lotta och Erik och  Emma och Ola.  Då slipper man i alla fall sura miner oavsett hur det kommer att gå.

Klockan är bara 23 och jag står mellan att gå till sängs eller att se Hela Sverige bakar.

Men väljer sängen.


Imorgon är en ny dag och hoppas något som kan få mig att skratta.













 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 29 april 09:07

Måndag   Äntligen de grader man vill se på termometern Natten kändes ganska okej         Men enligt denna tabell så hade den varit sämre än vad jag trodde. Skit samma, min känsla är viktigare än vad det står skrivet. När vi sitter v...

Av Rehn/Hornesjö - Fredag 26 april 07:49

Ja detta skitväder vaknade jag upp till denna morgon. Natten hade känts så där och det är alltid spännande att kolla av mina värden på klockan         Grönt på ANS i alla fall men resten var väl inte vad jag hade hoppats på.. Hade myck...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 22 april 09:44

Måndag '   Lika kallt även denna dag  Natten kändes bättre än vad den denna morgon visade         Trodde på grönt denna morgon, men det blev orange.  Ja bättre än rött i alla fall. Bara 30 minuters djupsömn denna natt. Tycker att jag ...

Av Rehn/Hornesjö - Torsdag 18 april 09:22

Torsdag   Forstfarande kylig morgon och idag skiner inte ens solen Natten blev så där         Kändes som jag nu var tillbaka på ruta 1 igen. Idag fyller Lasse 81 år och vi ska väl inte fira detta på något speciellt sätt. Fick upp e...

Av Rehn/Hornesjö - Måndag 15 april 09:31

Måndag   Så var det kallt igen.         Så såg det ut efter denna natt.  Fattar inte varför mitt ANS är på rött, tycker att jag känner mig ganska lugn. Idag var det vägning igen eftersom det var måndag och det där med att äta choklad s...

Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards