Alla inlägg under juli 2021

Av Rehn/Hornesjö - 13 juli 2021 07:27

Så var det vardag igen 

 

Tycker själv att det ser ganska bra ut när jag ser bilden, men klart när det bara blir 54 minuters djupsömn så tycker de att det inte är helt okej.

Men jag kände mig pigg och ville sätta igång med väggen i lillstugan så fort vi var klara med morgonmål till oss och hundarna.


Den nu rosa väggen   var slipad och klar och då var det bara att sätta igång med att tapetsera.  Bara en vägg och jag skulle nog ha gjort detta på en halvtimme om det inte hade varit så jäkla ljust ute och en nästan vit tapet med lite gröna mönster.  Mönsteranpassningen var 34 cm och de två första våderna gick galant.  Den tredjevåden skar Lasse fel och det blev 4 cm upptill i stället för i nederkant.  Skit samma, vi tog nya tag och då försvann vinkeljärnet som Lasse hade använt. Vi hade inte varit någonstans utan var i detta lilla rum och så precis utanför där vi stod och skar tapeterna, men det var borta. Snacka om att man kan bli snurrig.

Lika väl att fortsätta och så blev det att använda en såg istället som vinkel.

Det var så hett ute och jag gick in och hämtade varsin kopp med frusen apelsinsaft och så satte vi oss ner för at äta denna, då ser Lasse vinkeljärnet och det ligger på stolen under tapetrullarna.

Nu var det bara att sätta igång igen och jag lovar att man blev alldeles snurrig i huvudet av denna mönsteranpassning.

När sista våden skulle upp så var det bara 34 cm kvar, ingen baggis, bara att skära ut denna bit och sätta upp, men nu hade Lasse gjort samma sak igen att han mätt från fel håll och nu fattades det 20 cm upptill, men vi orkade inte börja skära om en våd så den åkte upp och sedan fick det bli en bit insatt upptill i stället.

Efter både svettningar och skratt så var de nu äntligen på plats 

  och vi hade sammarbetat bra.


Lasse var sugen på en macka med medvurst och det hade jag naturligtvis inte hemma, så det skulle få bli en tur till Löttorp.  En sån här stekhet dag brukar de flesta ligga på stranden, så vad alla gjorde i Löttorp är en fråga.

Systemkön var enorm och jag led verkligen med alla som var tvingade att stå i denna i stekhet sol.

Så var det då Ica vi skulle in på, det var 70 stycken före oss i kön för att över huvudtaget få komma in i butiken, sen vet man ju hur det ser ut där inne när det inte får vara fler än 4 vid både grönsaker och charken, så det var bara att inse att vi kunde inte gå in.

Åkte och kastade lite sopor och sedan tog vi en tur upp till Ica vid Böda och där var det mycket folk, men inte alls som i Löttorp och det gick ganska fort att handla.

En tur till Bolist blev det också för att Lasse hade köpt underlag till golvet som ska ligga i lillstugan, men idag hade han hittat en rulle som stod i garderoben i lillstugan.


Hem och gjorde några mackor som vi åt som lunch.

Satte mig sedan ner och lyssnade på min ljudbok i en timme.


Enkel middag med   kassler och potatissallad fick det bli.


Sen en kvällspromenad ner till brevlådorna och lite snack med olika grannar

     

Hem och satte oss ute och åt upp resten av pajen som jag gjorde dagen innan

  Satt sedan ute till halv 10 då jag gick in för att kolla på Maria Wern.


Sen var denna dag slut.


Tisdag

Vaknade vi 4 tiden av ett muller och trodde först att det var ett flygplan, men mullret övergick mer och mer till åska och när klockan var strax efter 5 så blev det ett riktigt oväder, regnet piskade mot taket och blixar och dunder kom samtidigt. Alla hundar utom Zlatan sov djupt och brydde sig inte, men Zlatan verkade tycka att själva smällarna inte var så roliga och skall till vid varje smäll, men visade ingen rädsla utan det var nog mest att det var lite konstigt.

Jag lyckade i alla fall somna om vid 6 tiden och sov till 7 och det var skönt

 


Fast jag sovit flera timmar än vanligt så blev min sömnstatus under normal och det visade sig att det även denna natt blev väldigt lite djupsömn.

Lika varmt, eller till och med varmare idag när vi skulle börja med golvet. Men innan dess så skulle vi ta en tur till macken för att jag skulle sätta om våra lotto.  Eftersom klockan vara var kvart i 10 så tänkte vi att det kan ju vara bra att ta systemet på en gång.

   

Såg på långt håll att det var helt feltänkt.  Inte tänkte jag ställa mig i denna kö som redan nu klockan kvart i 10 på morgonen var mycket lång.

Vi åkte hem och bestämde oss för att åka in vid 14 tiden i stället.

Satte igång med golvet. Allt ser ju lättare ut än vad det är och ju trängre det är i ett rum ju svårare blir det.

Sen har ju Lasse och jag lite olika synpunkter på hur det ska mätas.. 

     

Jag bestämde att max 2 timmar skulle detta få ta, men det var inte ens hälften gjort när dessa timmar harde gått och jag sa att vi lägger av för dagen och gör något annat.

Grillade två korvar till lunch       och i detta varma väder var det nästan bara ölen som gick i oss.

När vi hade ätit så satt jag kvar med hundarna runt benen, ser något som rör sig på golvet precis vid Z och tror att det är en liten groda, men som visar sig vara en liten fladdermusunge. Den var inte flygfärdig men jag fick fram den till väggen där den började klättra uppför, men ramlade ner flera gånger och sen visste jag inte var den tog vägen.

    Vad skulle jag göra annat än att försöka låta bli att tänka på denna lilla mus.


Vid 14 tiden så var det dags att åka till systemet. Kön var nu ännu längre än i morse och de hade fått flytta den till en annan sida då flera hade svimmat i kön under dagen eftersom det var så varmt.

Lasse   bestämde sig för att ställa sig i kön      som nu innehöll 62 personer före oss.  Att åka till Borgholm var inte tänkbart då de gick ut på radion med att det var i stort sett stillastående köer från Byxelkrok till brofästet.

Själv gick jag till Kupan och ställde mig i dennes kö för där var det i alla fall skugga.

Sen var det lite som skulle handlas på Ica och som tur var behövde jag varken gå in i charken eller grönsakerna.


Även denna dag ville jag koppla av med min bok 


Ville göra slut på kasslerna som jag hadlade i måndags så det fick bli detta även idag, men på ett annat sätt

   

Varm mat i detta väder kändes väl så där, men gott var det.


Vanlig kvällspromenad och sedan TV från klockan 20 då jag ville se på Allsång.


Så mycket mer blev det inte denna dag.









Av Rehn/Hornesjö - 11 juli 2021 08:38

Så var det söndag

Klockan han slå halv 1 innan jag somnade, men det blev ändå en okej natt. 

Känns jobbigt att jag inte får den där riktiga kontakten med pappa. Men känns i alla fall skönt att han är på sjukhus och får den vård han behöver.  Men att det ska ta 13 timmar innan ambulans anländer och då tack vare en envis granne, detta gör mig ganska fundersam och samtidigt rädd.  

Solen  skiner i allafall och det känns skönt att börja en tidig frukost utomhus. 

 

Varmt och skönt precis i solen. 

Någon som upptäckte att det fanns en ny plats att ligga på var Yra   

Så var vi igång denna söndag. 

Lasse fortsatte i lillstugan och jag tänkte ta itu med att sätta på taket    på denna vid grillplatsen.  Redan förra året när vi var nere bara en vecka så satte vi inte upp detta eftersom de hade gått sönder på en del ställen.  Nu tog jag fram mål och tråd för att sy ihop detta. 

Men innan så gjorde jag en pajdeg och snodde ihop en jordgubbspaj   som fick stå i ugnen. 

När jag sytt färdigt taket och skulle sätta upp detta (är inte lätt vill jag lova för mig som är kort) med hjälp av stegar och en käpp så visade det sig vara helt skört och gick sönder så fort det var på plats.  Bara att få ner detta igen   vika ihop det och slänga i soporna. 

Klockan hade nu hunnit passera lunch med råge och jag la bara varsin korv på grillen och denna åt vi med en iskall alkoholfri öl. 


Tog mig en timme ledigt med ljudboken. 


Ropade på Lasse och frågade om han önskade något att dricka och fick till svar "rosé vin"   

Gjorde lite vaniljsås och serverade honom paj och vin. 

Han hade ju inte en aning om att jag gjort denna paj och det tog faktiskt ett par tuggor innan han själv reflekterade över vad han stoppade i mun.  

Men blev i alla fall glad för pajen. 

Hundarna badade en del i sin lilla pool och jag håller fortfarande på att ytrenar min, allt måste bort innan jag lägger mig i den. 


Det var stekhett hela dagen och att inte lämna tomten gjorde att jag drack en massa vatten och även fryst apelsin saft. 


Middagen blev även denna kväll på grillen

   



Lasse vägrade att följa med på en promenad och ska jag vara ärlig så orkade inte jag heller att ge mig ut utanför tomten. 

  och hundarna var trötta och led nog inte av att bara ligga och mysa i den nu lite svalare kväll. 

Lite jordgubbar blev det. 

Satt ute tills det var dags att se fotbolls finalen. 

Spännande match som slutade som jag ville. 


God natt

Imorgon är det vardag igen







Av Rehn/Hornesjö - 10 juli 2021 19:40

Fredag

 

Allt såg bra ut denna morgon. 

Hade lite att stå i denna dag. 

Började med att åka till återvinningen

Den här killen var alldeles galen och hann han inte med att se vad det fanns i säcken som någon kastade så var han där direkt med en stång och drog upp den ut de djupa containerna. 

Tre stycken gav han sig på bara under den lilla stund vi stod där. 


Vi klarade oss i alla fall. 

Var sedan fram till de små urgulliga kalvarna

  

Hem och vädret var inget man ville vara ute i så jag kom på en idé om att vi skulle ta in den stora loftsängen   som står i Lill stugan och ta in den i mitt lilla datarum. 

Så innan vi började med detta projekt så måste jag ta bort allt från datarummet,  bland annat den jätte tunga sängen och alla filtar mm. 

 

Medan jag gjorde detta så började Lasse skruva ner hela loftsängen, tyvärr var vi tvingade till detta för att få ut den från stugan. 


Nu började det tunga jobbet, bära, skruva och sätta ihop denna igen på ett ännu mindre utrymme än där vi tiden från. 

 

Vet inte hur lång tid det tog, men mycket längre än vad jag hade trott. 

Nu var i alla fall den på plats och vi var ganska så slut båda två. 

Vi satte oss ner och tog varsin whisky. 

 


Nu stod den tunga sängen kvar i vår stor stuga och den ena soffan var med sånt som blivit över. 


Hade planerat att grilla och det gjorde vi fast regnet föll över oss. 


   

   


Tyvärr så var vi tvingade att sitta inne och äta. 

Det blev i alla fall en liten promenad. 

TV var det svårt att se på eftersom tröttheten hade bitit sig fast. 


När klockan var 23 och jag redan hade somnat till flera gånger i soffan så var det lika bra att krypa ner i sängen. 


Lördag

 

Det var väl ungefär som jag hade förväntat mig att natten skulle bli. 

Efter frukosten så gick jag in i den nu tomma lillstugan och rev ut den gamla heltäckningsmattan som legat där i många långa år. 

Sen kom jag på att vi för flera år sedan köpte två rullar tapeter som jag hade tänkt tapetsera den ena väggen med. Kollade i städskåpet och där låg de. 

Hade även 3,5 paket med golv som blev över när vi lade nytt i stor stugan för ett par år sedan, de kommer att räcka precis till detta rum. 

När vi sedan åkte in för att handla så blev det även att åka till Bolist för att köpa tapet klister och underlag till golvet. 


Grillade varsin korv till lunch. 

Satte mig sedan ner och lyssnade på ljudboken. Somnade några gånger och var tvungen att spola tillbaka .

Lasse Lagerbäck sig i hängmattan och somnade. 


Kände att vi inte orkade börja med lillstugan. 


Hade både räkor, avocado och bakpotatis hemma. 

Men blev så sugen på raggmunk och fläsk.

Bacon hade jag hemma och det fick duga,  bakpotatisen rev jag och det blev en bra smet. 

   och gott blev det. 

Tog sedan en promenad i det ganska blåsiga väder. 

 

Träffade våra tyska grannar som bor på gatan och de hade alla sina tre flickor med sig och en av dem hade blivit mamma . Det hade jag redan fått veta av Emelie för ett tag sedan.

Just nu är det ganska roligt att gå ut på kvällen för det rör sig folk häromkring hela tiden, många turister som bor på motellet och även så många nya som har byggt hus.  Jag vill ju inte gå på styrelsemöten längre och vi har inte varit där de senaste 3 gångerna, men den 14:e vill jag nog vara med och se vad som har hänt inom vår vägsamfällighet.

Hoppas att de presenterar alla nybyggare.


Hem och satte oss ute och åt jordgubbar med grädde. 

Klockan 21,00 började jag se en film på 6:an, men det var inget för mig och jag slumrade till lite då och då istället.

Vid 23 gick jag och la mig och det var inte lätt att somna.  Så imorgon får jag se vad som har hänt med sömnen

God natt








Av Rehn/Hornesjö - 7 juli 2021 09:15

Så var det en ny dag på vår Ö. 

Tyckte att natten var bra och någon alkohol hade jag inte druckit, så vad de menas med dålig Rem sömn har jag ingen aning om. 

Om den ska vara hög eller låg har jag inte fattat. 

Vaknade i alla fall före 6 och släppte ut hundarna. 

Z kom in och hoppade upp till mig i sängen. Nu är detta inget som jag gillar eftersom jag är rädd att hon drar in fästingar.

Men när man fyller år så har man vissa privilegier och det kanske hon kände på sig. 

    Liten har nu blivit stora damen och hela 3 år. 

Idag fast vädret inte var strålande så satt vi i alla fall ute och åt vår frukost. 

  Tyckte att filmjölken var väldigt dyr mot vad den är i Stockholm, 

men när jag tog första tuggan så kände jag att den inte smakade som vanligt. Kollade förpackningen och ser att det står vanilj/citron på denna och tillsammans med flingor var inget i min smak. 

Inte ens hundarna ville fördiska våra skålar. 

Regnet verkligen hängde i luften och det kändes tryckande.


Vi bestämde oss för att åka och byta en större kontaktdosa som vi hade köpt när vi var här nere i maj.  I morse skulle jag koppla in den och försöka ha alla telefoner, klockor och modem samlade på samma plats. Men jag fick inte i kontakter och bad Lasse försöka, men han lyckades inte heller så vi båda ansåg att det måste vara något fel. 

Men tjejen i kassan så bara att vi var för försiktiga och visst hade hon rätt, med lite styrka och jävla anamma så gick det. 


Skulle sedan åka och handla ny filmjölk och ägg, men ser att det är premiär för onsdags loppis vid Bygdegården. 

Kul att träffa gamla bekanta och även hitta några nya ljudböcker. 

Ska bli skönt att gå något att lyssna på. 

Sen till Ica som naturligtvis inte hade fått några ägg. 

Skulle köpa tomater men orkade inte stå i kön som var ganska lång för att köpa ett par tomater till priset av nästan 40 kr/kg.

Ja det märktes att vädret var sämre idag och folk hellre handlade än att ligga på stranden. 

Sedan hem och Lasse tog åter fram gräsklipparen, men snart var regnet över oss och Lasse, var tvungen att ge upp. 


Fixade till lite enkel lunch 


När klockan var 14 var det dags för att lyssna på när Stefan Löfven prövas av riksdagen. 

 


Regnet fortsätter sedan nästan hela dagen och de hamburgare som skulle grillas steker jag i stället inne. 

Våra jordgubbar med grädde till efterrätt. 


Spelar en rad Keno varje dag och det brukar som mest bli mellan 5 kr och ibland 15 kr.  Men idag hade jag 8 rätt på min rad och det gav 200 kr. 

Sen blev det fotboll igen. 

Denna fotboll gör min sömn inte alls bra. 

Somnade inte  förrän efter 01 och

Kan inte heller kalla det för sömn

Torsdag

Somnade med huvudvärk o har vaknade med samma värk. 

Hade tänkt försöka ligga kvar i sängen och somna om, men det gick inte utan det var bara att stiga upp och ställa mig i duschen. 

Den vanliga frukosten och vi hade varsitt kokt ägg kvar sedan hitresan. 

      idag var det vinst på trissen. 

Eftersom jag känner mig helt urlakad denn dag så bestämde jag mig för att bara koppla av. 

 

Innan gjorde jag som alltid tog en runda på tomten och plockade smultron. 
Har en "skäms" hörna på tomten som  måste göras snygg, men Vem har ork till detta. 

Det enda som fungerar är röjsåg och den vågar inte jag mig på. 

I maj när vi var här så gick Åberlix in i denna växtlighet och fastnade bland Törner och björnbärsbuskar.

 

Ja, det är så mycket man vill som orken inte räcker till.. 

Tog bort Pool täcket och la ut det på marken och direkt  måste alla hundarna undersöka detta. 

     

Lite lunch


 och nu var denna filmjölk god.

Fortfarande så hade vi inte fått tag på några ägg. Men åka in och upptäcka att det inte fanns några hade jag ingen lust med så jag ringde innan vi åkte. 

Hem och jag slappade en timme med min ljudbok. 


Sen fyllde vi både min pool och hundarnas. 

 och det gillade de.  Qling var extra glad. 


Dagen fortsatte  och det blev ytterligare en timme med  boken. 

Ikväll blev det middag från grillen

 


Tog en kvällspromenad

  och träffade en av de nya grannarna som även de hade en liten söt hundvalp. 

Sedan satt vi ute till klockan 21 då jag bara var tvungen att gå in för att se Morden i Helsingborg


Vid 15 tiden idag fick jag av en granne hos pappa veta att pappa mådde dåligt, men han hade inte fått något hjälp via 1177 fast de ansåg att han mådde så pass dåligt så de skulle skicka en ambulans och då var klockan före 7 i morse.

Men vid 10 hade det inte dykt upp någon och pappa ringde då till hemtjänsten och de kom direkt och ansåg även de att han skulle in på sjukhus, men är man inte högprioterad så tycker de att han kunde vänta tills i morgon och ta hemsjukvård. De var i alla fall där flera gånger idag och gjorde det de kunde.

Klart sånt här ska hända när man är 50 mil bort och inte kan göra något, men då finns det helt underbara grannar som ställer upp och med hjälp av en granne som själv jobbar inom vården så fick hon dit en ambulans i alla fall, så nu ligger min pappa på sjukhuset och det känns skönt att veta att han inte ligger ensam hemma och är sjuk.

Sov dåligt natten till idag, så nu får vi se hur det blir denna natt..


Men nu är klockan 23 och jag ska i alla fall försöka få några timmars sömn,


God natt
















Av Rehn/Hornesjö - 6 juli 2021 09:30

 

Timmarna i sängen eller i alla fall som sömn blev lite för få denna natt, men jag kände mig ganska utsövd när jag steg ur sängen för att börja dagens packning av  bilen. 

Hundarna var lugna och verkade inte fatta att något var på gång, så det blev inget som stressade upp oss 

Klockan 8,50 var vi redo för att påbörja vår 50 mila resa. 

Resan gick smärtfritt, inga hinder, inga olyckor men en massa långtradare på vägen och dessa gillar jag inte att ligga före. 

Får en sån otäck känsla av att de ska köra in i oss och skada våra hundar som finns i sina burar 


På Öland var det mycket långsamt gående trafik och det kändes som man kröp fram. 

Var framme vid stugan 14,07 och det var ungefär det som det stod på GPs innan vi startade. 


In och låta alla hundarna rastas av sig och dricka vatten. 

Plockade ur allt ur bilen och lade på sina platser. 

En koll på tomten

   




Sen en tur till Löttorp för att handla.  Jag ville in på systemet för att köpa lite vin   Lång kö eftersom det bara släpptes in en och en. 

Hade gärna kunna stanna där inne för det var så svalt och skönt. 

Men jag måste tänka på dem som stod utanför och lämna plats för dem.


Sedan in på ett överfullt Ica.  För en gångs skull så trodde jag att jag skulle hitta allt som stod på listan, men framme vid äggen så gapade hyllorna tomma. En skylt som sa att äggen kommer på onsdag var det närmast vi kunde komma.

Hem och satte oss inne i vårt hus där kylaggregatet spottade kyla och tog varsitt glas vin och de mackor jag hade gjort på morgonen.


Sen ut och Lasse kunde inte låta bli gräsklipparen.

 


Jag passade på att kolla i jordgubbs- landet och hittade en massa fina gubbar 

 

Det kändes bra för de 45 kr för en ask var jag inte så pigg på, men visst var jag sugen. 

Lasse slet med gräsklippning någon timme. 

      men sen var han  helt slut och somnade i en solstol. 

Vi brydde oss inte om någon middag. 

Gick in vi 20 tiden för att kolla på Allsång på Skansen. 

Sen blev det en lång kväll  med spännande fotboll. 

Fick som jag önskade, se Italien vinna. 

I morgon är en ny dag och då fyller vår Z 3 år


God natt












Av Rehn/Hornesjö - 6 juli 2021 07:00

 

Det visade sig ha varit en sämre natt än vad jag trodde. 

Men hoppades ändå komma igång under dagen. 

Varmt hela dagen och jag mådde inte alls bra så det blev  inget av det jag tänkt mig som blev gjort. 


Blev en isglass till mig till lunch och sen bara massa vatten under dagen. 

Här gnälls det för dessa värme grader som vi har och undrar hur de stackars människor i Kanada klarar  deras värme. 


Blev ändå inte att jag vågade mig upp på poolstolen och be Lasse ta fram stora agregatet för att fylla på den andra kändes inte okej. 


Märks verkligen även på hundarna att de lider och de var mest inne denna dag. 

Z slappade mest i soffan och de andra på köksbordet och hallgolv som säkert kändes kallt och skönt. 


När vi skulle äta middag så valde vi i alla fall att sitta ute, för denna mat  passar inte att sitta inne och äta..  Det blir ganska kladdigt med gratinerad havskräfta, men det är så gott med det krivita köttet, smaken från gratängsmöret med alla sina smaker  från persilja, citron, vitlök, peppar och salt.  

Till detta passar bara vatten för att inget får förta dessa smaker. 

Men ett glas vitt vin efteråt passar bra. 


Fick i alla fall med Lasse på en kortare promenad innan det var dags att slappa framför TV:v resten av kvällen. 

Bestämde mig för att komma i säng vid 23 tiden. 


 

Så var, det söndag och inte kändes det som jag hade sovit så bra. Men eftersom jag vi alla fall kom i säng och lyckades somna innan midnatt så tycks allt ha fungerat som det skulle mellan kropp och själ och mina värden låg bra under denna natt. 


Nu börjar jag längta till Öland och egentligen är det inget som hindrar oss för att bara åka. 

Men det är ändå inte så lätt att komma iväg och massor som skulle ha gjorts här hemma finns det ingen lust eller ork för. 

Jaja, huset står kvar och väntar på oss. 

Lika varmt eller till och med varmare var det denna söndagen. 

Js inte blev det många knopp gjorda och inga promenader. 


Ingen lunch och bara massa vatten var det som i togs under dagen. 

Per kom hit och hjälpte Lasse med att få på takbox en. 

Det är ju ingen större svårighet, men bilen är hög och vi är inte så långa. 


Grävde upp min sista potatis och kokande allt till middag. 

Lasse grillade varsin  hamburgare, men det var ingen av oss som var speciellt hungriga.

  Lasse tog in ros och satt på bordet   och den gjorde middagen lite roligare.  

TV fram till 23,30 och hoppas få sova gott. 


 


Så var det vardag igen och idag ska vi börja planera inför Ölands resan som vi hoppas bli någon av de närmaste dagarna. 

Kändes i alla fall att natten blev bra men stegen i  går var verkligen under all kritik

Det bästa idag var vädret och redan på förmiddagen kunde jag välja om jag ville ha sol eller svalka
   

Det var bara att välja sida på tomten. 

Planering inför resan har iallafall börjat. Det brukar alltid vara något vi glömmer att ta med oss.  I maj varv det Lasses viktigaste medicin. 

Så idag sätt jag ute och skrev på mobilen varje sak som är viktig. 


Hade rätt mycket kokt potatis kvar sedan  igår och den längtade jag efter att få äta tillsammans med knaperstekt bacon. 

Det var även det enda vi behövde handla. 

Även idag var Supergrossen stängd på grund av kassa haveri. 

Så det fick bli Lidl även idag och egentligen gjorde det inget för deras bacon är mycket godare än det som finns på Supergrossen. 


Hem och stekte bacon och sedan de små goda potatisarna i baconfettet

   

De där sista potatisen kunde jag inte motstå. 

Dagen fortsatte med att plocka undan och göra allt klart för att kunna lämna över till de som ska titta till huset. 

Vädret var toppen hela dagen. 

Middagen blev enkel

men god och helt i min smak

Sval och underbar kväll gjorde att jag helst inte ville gå in. 

Visst lockade Lotta på Liseberg, men  det gick åt låta bli. 


Det fick i stället bli en härlig promenad.. 


Maria Wern fick avsluta kvällen. 


Imorgon blir det Öland. 











Av Rehn/Hornesjö - 3 juli 2021 08:13

Fredagen den 2 juli 2021 så kom det upp ett minne som fick mig att tänka tillbaka

 


Nu var det inte riktigt så det började utan det hade gått ett tag innan denna bild togs.

Början var redan igång när vår lilla söta taxfröken Tessan 9 månader kom till oss i maj 1970.


Längtan efter en liten hund hade funnits länge och när vår lilla son då bara 4 månader ryktes ifrån oss så var det den självklara saken i hela världen för Lasse att ge mig en liten taxvalp.  Kommer ihåg min lycka då vi satt på bussen efter att ha varit och hämtat denna lilla kille, han var så söt och fin och för ett litet tag så kunde jag känna mig glad och lycklig igen. Tyvärr kom de mörka stunderna tillbaka då och då och längtan efter vår lilla Peter var mycket större än glädjen över denna lilla valp. Till slut orkade jag inte utan kände att jag inte kunde ge den glada härliga lilla valpen det som den behövde och vi beslöt oss för att sälja honom.

När jag äntligen blev gravid igen och kunde börja glädjas och längta efter en liten baby så kände jag mig redo att även ta emot en ny liten hund.

Att det skulle bli en tax var en självklarhet.  Tittade på alla annonser och till slut fanns den där i DN och det blev ett besök hos dem.

Där stod vi nu vid deras dörr. Jag var höggravid, vår dotter Ann var dryga 3.5 år och var lika förväntansfull som vi.

Dörren öppnas och ut kommer en lycklig liten brun tax, det första hon gör var att hoppa upp på Ann och bita ur en knapp i hennes lilla rosa kappa.  Matten till hunden blir helt förtvivlad och säger "har ni barn", hon tycker inte om barn och det är därför vi inte vågar ha henne kvar hos oss.

Vi märkte inget elakt hos denna lilla tax utan bara en glädje och vi säger att vi inte alls tror att hon tycker illa om barn. Upptäcker hennes långa klor som nog är de längsta jag sett och de är nästan polerade och det märks att hon sällan varit ute.  Åh jag var redan kär i henne och säger att henne vill vi ha.  Märker att kvinnan är lite tveksam och det är mest för att vi har barn. Men hon går med på att sälja henne och är väldigt noga med att säga att de inte tar henne tillbaka.


Vi åker hem och säger till Ann att hon inte ska röra Tessan om inte hunden kommer fram självmant och Ann är förståndig och säger att hon ska inte röra hunden utan den ska få bo in sig och få lugn och ro.


Vi placerar Tessans korg i vårt stora kök och visar henne platsen och det är inga som helst problem med att få henne att gå och lägga sig i korgen och det märks att hon känner sig trygg.

Vi nattar Ann och går sedan in och sätter oss framför TV:n, allt är så lugnt och stilla och vi känner oss helt nöjda med vår nya lilla familjemedlem.

Klockan går och vi ska gå och lägga oss. Jag går in till Anns rum och märker att hennes säng är tom, går ut i köket och i den stora hundkorgen ligger Ann med tummen i mun och en sovande tax bredvid.

Så var det med denna lilla vovve som inte tyckte om barn.


På måndagen tar vi kontakt med Britta Öhlen som har en veterinärspraktik

i närheten för vi vill veta hur vi ska göra med Tessans klor, tå naglarna har redan börjat gå in mot benet och de måste i första hand bort.

Tessan sövs ner och Britta klipper ner alla klor och ser till att hon inte blöder.  På den tiden fick man göra så.

Tessan fick aldrig något problem av detta utan sprang som vanligt redan samma dag på alla sina fyra fötter utan något som tog emot.

Allt var frid och fröjd och hon fick vara med oss överallt och alla barnen på gården var lika glada i henne som hon var i dem.

Visst var hon busig och hittade på massa tokigheter, men det var inget som vi brydde oss om utan huvudsaken var att hon var lycklig. Lasse som på den tiden jobbade skift ligger en dag och sover mitt på dagen. Jag är ute med barnen (var dagmamma på den tiden) och Lasse hör ett himla liv i lägenheten.  Vi bodde på 5:e våningen och alla fönster stod öppna.  Lasse ser Tessan fara runt som en iller i huset och framför henne är det en ekorre som har tagit sig upp för väggen och in i vår lägenhet, detta var nu inget som Tessan gillade och till slut fick hon även tag på den lilla ekorren som det inte blev mycket kvar av.  Tyvärr fick hon loppar av detta och fick badas en hel del.

Att åka till mammas och pappas lantställe i Ådran blev en ganska vanlig utflykt för oss och då hade vi alltid med oss färdiglagad mat.  Att Tessan var galen i mat visste vi ju och vi fick alltid vara på vakt så att hon inte tjuvade något som var farligt.  

Den här dagen hade jag gjort pannbiffar på 1 kg köttfärs, stekt lite korv och annat och detta hade vi placerat i en kylväska längst bak i bilen.   När vi kommer fram och ska lasta ur detta så säger Lasse "varför har du ett tomt fat med dig",  ja tomt var det och där hade alla pannbiffarna legat och de var många med både lök och kryddor, men inte hade Tessan brytt sig om detta utan hon hade helt enkelt satt i sig allt.' Lovar att det luktade skit i huset under natten för gaser hade denna lilla fröken fått.  Men sjuk blev hon aldrig.


Den 25 juli och Tessan hade då varit hon oss i dryga 2 månader så födds Per och Lasses mamma dör samma dag.

Lasse får ta hand om det mesta och jag är på BB, Ann och Tessan får vara hos mamma och pappa på landet och Tessan blir busigare och busigare för varje dag. Biter sönder allt hon kommer åt och är en liten plåga för mina föräldrar.

Får stanna på BB i en vecka och kommer hem till vår nya lilla familj, nu med en baby som Tessan aldrig har sett.

Vi lägger oss i sängen Tessan, jag och lilla Per och allt är precis som det ska. Lugnet hos Tessan har kommit tillbaka och hon verkligen visar att hon älskar denna lilla baby.



Eftersom Tessan både är vacker och mycket mentalt stabil så bestämmer vi oss för att hon ska få bli mamma.

Den killen som har djuraffären i Skogås Centrum har en tax som är jättefin och han erbjuder honom till avel.

Han visar papper på hunden och allt ser okej ut.  På den tiden fanns inte SKK:s databas så det var bara att lita på papper.

Det blev en dejt mellan dem i vårt kök och dräktigheten var i gång.  Killen med pappan önskade en valp efter honom och det var väl så man tänkte förr, så det kändes inte som några problem.


Tessan får 9 stycken superfina valpar, både bruna och svarta, tyvärr ligger hon ihjäl en av dem redan första dygnet. 

Men hon är en supermamma och sköter sin små hur bra som helst.

Dag fyra på morgonen kommer Tessan in till vårt sovrum och vill kela och det är då första gången hon har gått ur lådan helt självmant, innan har hon inte velat lämna sina små.  Jag går upp och in i valprummet och det finns inte enda valp, snacka om panik, jag tror att hon har ätit upp alla, men hon hade helt enkelt placerat ut dem i hela lägenheten, vi hittade valpar i badrummet i vardagsrummet och i köket och fick bära tillbaka alla igen och sen var hon nöjd.  Vet än i dag inte vad det var som fick henne att göra detta.

När valparna var 4 veckor så vågade jag äntligen lämna dem en stund och ber Ann som bara är 4 år att sitta med dem medan jag springer upp till affären.  Tar med mig Per i vagnen och snabbar mig på att handla och återvända hem..  När jag kommer in så sitter Ann och gråter och säger att det varit en man hos oss och tagit en liten valp och sagt att det var hans.  Det visade sig att det var hanhundsägaren som troligen sett mig i centrum och snabbat sig på att ta vad han kände var hans.  

Att valpen bara var 4 veckor hade han inga betänkligheter med utan nu ville han ha sin betalning.

Kontaktade SKK men då visar det sig att hanen inte har något testikelintyg och att pappa till denna hane hade varit krypt, så denna kull kunde jag inte registrera och de kunde inte hjälpa mig.

Efter bara en vecka så sålde han denna valp till en annan man utan att berätta att det inte var en registrerad valp.

Denna kull fick vi sälja som blandrashundar för 75 kr  och jag kände mig mycket lurad.  Nu hade jag i alla fall lärt mig något och kände att det var inget att älta vidare om.  Alla våra valpar kom i alla fall till toppen hem och det var viktigast för mig.


Men att ha kennel var något som jag länge hade längtat efter och nästa gång Tessan skulle få bli mamma så var jag mycket mer noga med att välja en kennel som hade en hane till förfogande.  Denna gång valde vi en strävhårig hane och det blev 3 levande valpar efter ett kejsarsnitt och alla var strävhåriga. 

Efter kejsarsnitt, registrering och allt annat som behövdes så blev det inte många kronor kvar, men vad gjorde det. Vi var igång med vår kennel.


Vi bodde nu i Skärholmen och skulle flytta från denna lägenhet för att till hösten installera oss i vårt nybyggda hus.

Hade en hel del att stå i på dagarna men hade alltid Tessan i släptåg. 

På den tiden kunde man även sätta en hund utanför affären utan att behöva vara rädd att någon skulle ta den. Utanför affärer satt hon varje dag på olika ställen i Skärholmen.  

Just denna dag hade jag massor att göra och stunderna utanför vissa butiker blev längre än hon var vann vid.  Nu hade jag bara en affär kvar och det var Kipplers. Satte fast Tessan i en hake utanför dörren och springer snabbt in och kommer fort ut och ser ingen hund.  Min första tanke är att någon har tagit henne, kanske någon sett att jag lämnade henne på flera ställen.  Jag ser nog ganska förvirrad ut för det kommer en man fram mig och undrar hur jag mår. Jag berättar att min hund är borta och han börjar skrattande berätta att min hund hade tagit kopplet i mun och lyft det över kroken och gått in affären.  Detta var verkligen sant, där inne fanns hon bakom köttdisken med en korv i munnen. 


Lägenheten var såld och detta ville jag fira.  Tar med mig barnen och Tessan för att åka och handla lite gott till middagen.  På den tiden var kassan inte så stor och jag var alltid noga med mina inköp, men denna dag skulle jag verkligen slå på stort.  Åkte till Fruängen för att köpa sjötunga och en hummer, det blev även en burk med löjrom.

Allt var välinpackat i sina paket och jag valde att lägga detta under passagerarstolen. Tessan var placerad i bakluckan, men som det var på den tiden helt lös i bilen.

På vägen hem vill jag in på systemet och köpa en flaska vin till denna middag som ska bli en överraskning för Lasse.

Barnen vill inte stanna i bilen utan vill följa med mig och handla och jag vet ju att det ska gå fort, så det är okej.

Vi kommer tillbaka och Ann säger att det luktar massor med fisk i bilen och jag säger att det är nog från paket under stolen.  Vi åker hem och jag börjar lasta ur, men var är paketet.  När jag öppnar bakluckan för att ta ut Tessan så ser jag var detta paket har tagit vägen, där ligger det sönderbitet, fisken var helt borta, halva burken med rom var slut och hummern hade hon tuggat på.

Att köpa nytt fanns det inte pengar till, men hade jag lovat Lasse en överrasknings middag så skulle det få bli en.

Fick åka tillbaka och handla vanlig rödspätta och sedan ta tillvara på det som fanns kvar av det som redan var påbörjat av Tessan.

Lovar att den dagen var hon billig.


Några dagar senare blir jag bjuden på fika hos en granne och naturligtvis har jag Tessan  med mig.  Hon har en tam kanin som normalt är lös i lägenheten, men idag får den vara på balkongen. 

Hennes lilla dotter vill visa sin kanin för våra barn och öppnar dörren, sen hör vi barnen skrika att Tessan har kaninen i mun, men denna gång gick det bra och vi fick henne att släppa kaninen och inga skador upptäcktes. 


På hösten 1973 flyttade vi till vårt hus i Slagsta.  Vilken dröm för Tessan att nu kunde hon komma och gå som hon ville och det var precis det hon gjorde. Hon älskade alla och var även älskad av de flesta. 

Gick gärna från hus till hus och fick både lite godsaker och en hel del kärlek.

En försommar dag året därpå så fyller en granne 30 år och de ska ha fest i trädgården. Allt är uppdukat och de väntar bara sina gäster.  Men en gäst var först och det var vår Tessan som de hade hittat på detta bord, om hon hade hunnit äta något förtäljde aldrig denna historia.


Som sagt något hände det alltid med denna tax i huset. 

Det värsta var nog när hon en dag som vanligt tog en tur upp till våra grannar som verkligen gillade att hon kom. Deras närmaste grannar hade i sin tur tagit hand om ett litet marsvin denna sommar och det hade de ställt ut i sin trädgård i en liten balja.  Detta marsvin blev inte så gammalt för detta hade naturligtvis Tessan sett och satt tänderna i.  Kan ju erkänna att jag var glad att det inte var jag som hade hunden lös denna dag.


När vi var till fjällen så passade vi på att åka till Norge och handla lite ost och bröd.

På kvällen tog vi barnen med oss ner till en stuga där vi kunde spela bordtennis, men Tessan fick stanna kvar i stugan.

När vi kom hem så hade hon satt i sig en hel stor limpa som vi hade köpt.

Hur hon tog sig upp på bord och bänkar hade vi i alla år svårt att förstå, men ingenting av omöjligt. 


En annan gång var vi ute i Grödinge och hälsade på släktingar.  Vi var nere vid sjön och fiskade med deg.

Det kom ett riktigt skyfall och vi alla sprang till huset för att slippa bli genomvåta, men Tessan hon satt kvar på bryggan och passade då på att äta upp all denna deg som var gjord som bete.  

Även detta klarade hennes järnmage av.

Något som hon älskade mest av allt var att spela fotboll med barnen och det var ofta barn här och frågade om hon kunde få komma ut och vara målvakt.

Tyvärr var det detta som orsakade hennes död.  Just denna härliga sommarkväll var Lasse och Tessan ute med kvarterets barn och spelade boll.   Vi hade då även en riesenschnauzer

  som var 9 månader och hon hade visat en tendens att vilja bita Tessan, men hon i sin tur var så snäll mot henne.  Vet egentligen inte vad som hände denna kväll men jag tar hunden med mig till fotbollsplan och tänker att hon också ska få ha lite roligt och släpper henne. Hon ser bara Tessan som hon direkt attackerar genom att bita henne rakt över huvudet och sliter upp hela skallen på henne.

Det blir en snabb tur till djursjukhuset och de syr ihop hennes huvud och hon får antibiotika..

Tyvärr blev det en infektion av detta och Tessan började tackla av mer och mer och till slut var vi tvungna att  det beslut som som kändes mest rätt för henne.  Lasse vägrade att följa med och jag och vår granne där Tessan brukade vara åkte till Djurens vänner för att ta farväl av henne. Det värsta var att jag klarade inte av att följa med in, utan min granne fick ta detta ensam.  Detta är nog det största misstag jag har gjort i hela mitt liv och kommer  aldrig riktigt över att jag inte fanns vid henne sida. 

Nu var dessa år till ända och vi stod utan hund  för några månader., men fast det har funnits många hundar efter henne, så finns det nog ingen som lämnat så många minnen efter sig. . 

 

Kan väl säga att det finns mycket mer som hände som jag både har glömt eller kanske förträngt. 

Sedan började vi om på nytt.. 

Någon mer tax blev det aldrig, men längtan efter denna ras har inte avtagit. 









  



Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards