Alla inlägg den 3 juli 2021

Av Rehn/Hornesjö - 3 juli 2021 08:13

Fredagen den 2 juli 2021 så kom det upp ett minne som fick mig att tänka tillbaka

 


Nu var det inte riktigt så det började utan det hade gått ett tag innan denna bild togs.

Början var redan igång när vår lilla söta taxfröken Tessan 9 månader kom till oss i maj 1970.


Längtan efter en liten hund hade funnits länge och när vår lilla son då bara 4 månader ryktes ifrån oss så var det den självklara saken i hela världen för Lasse att ge mig en liten taxvalp.  Kommer ihåg min lycka då vi satt på bussen efter att ha varit och hämtat denna lilla kille, han var så söt och fin och för ett litet tag så kunde jag känna mig glad och lycklig igen. Tyvärr kom de mörka stunderna tillbaka då och då och längtan efter vår lilla Peter var mycket större än glädjen över denna lilla valp. Till slut orkade jag inte utan kände att jag inte kunde ge den glada härliga lilla valpen det som den behövde och vi beslöt oss för att sälja honom.

När jag äntligen blev gravid igen och kunde börja glädjas och längta efter en liten baby så kände jag mig redo att även ta emot en ny liten hund.

Att det skulle bli en tax var en självklarhet.  Tittade på alla annonser och till slut fanns den där i DN och det blev ett besök hos dem.

Där stod vi nu vid deras dörr. Jag var höggravid, vår dotter Ann var dryga 3.5 år och var lika förväntansfull som vi.

Dörren öppnas och ut kommer en lycklig liten brun tax, det första hon gör var att hoppa upp på Ann och bita ur en knapp i hennes lilla rosa kappa.  Matten till hunden blir helt förtvivlad och säger "har ni barn", hon tycker inte om barn och det är därför vi inte vågar ha henne kvar hos oss.

Vi märkte inget elakt hos denna lilla tax utan bara en glädje och vi säger att vi inte alls tror att hon tycker illa om barn. Upptäcker hennes långa klor som nog är de längsta jag sett och de är nästan polerade och det märks att hon sällan varit ute.  Åh jag var redan kär i henne och säger att henne vill vi ha.  Märker att kvinnan är lite tveksam och det är mest för att vi har barn. Men hon går med på att sälja henne och är väldigt noga med att säga att de inte tar henne tillbaka.


Vi åker hem och säger till Ann att hon inte ska röra Tessan om inte hunden kommer fram självmant och Ann är förståndig och säger att hon ska inte röra hunden utan den ska få bo in sig och få lugn och ro.


Vi placerar Tessans korg i vårt stora kök och visar henne platsen och det är inga som helst problem med att få henne att gå och lägga sig i korgen och det märks att hon känner sig trygg.

Vi nattar Ann och går sedan in och sätter oss framför TV:n, allt är så lugnt och stilla och vi känner oss helt nöjda med vår nya lilla familjemedlem.

Klockan går och vi ska gå och lägga oss. Jag går in till Anns rum och märker att hennes säng är tom, går ut i köket och i den stora hundkorgen ligger Ann med tummen i mun och en sovande tax bredvid.

Så var det med denna lilla vovve som inte tyckte om barn.


På måndagen tar vi kontakt med Britta Öhlen som har en veterinärspraktik

i närheten för vi vill veta hur vi ska göra med Tessans klor, tå naglarna har redan börjat gå in mot benet och de måste i första hand bort.

Tessan sövs ner och Britta klipper ner alla klor och ser till att hon inte blöder.  På den tiden fick man göra så.

Tessan fick aldrig något problem av detta utan sprang som vanligt redan samma dag på alla sina fyra fötter utan något som tog emot.

Allt var frid och fröjd och hon fick vara med oss överallt och alla barnen på gården var lika glada i henne som hon var i dem.

Visst var hon busig och hittade på massa tokigheter, men det var inget som vi brydde oss om utan huvudsaken var att hon var lycklig. Lasse som på den tiden jobbade skift ligger en dag och sover mitt på dagen. Jag är ute med barnen (var dagmamma på den tiden) och Lasse hör ett himla liv i lägenheten.  Vi bodde på 5:e våningen och alla fönster stod öppna.  Lasse ser Tessan fara runt som en iller i huset och framför henne är det en ekorre som har tagit sig upp för väggen och in i vår lägenhet, detta var nu inget som Tessan gillade och till slut fick hon även tag på den lilla ekorren som det inte blev mycket kvar av.  Tyvärr fick hon loppar av detta och fick badas en hel del.

Att åka till mammas och pappas lantställe i Ådran blev en ganska vanlig utflykt för oss och då hade vi alltid med oss färdiglagad mat.  Att Tessan var galen i mat visste vi ju och vi fick alltid vara på vakt så att hon inte tjuvade något som var farligt.  

Den här dagen hade jag gjort pannbiffar på 1 kg köttfärs, stekt lite korv och annat och detta hade vi placerat i en kylväska längst bak i bilen.   När vi kommer fram och ska lasta ur detta så säger Lasse "varför har du ett tomt fat med dig",  ja tomt var det och där hade alla pannbiffarna legat och de var många med både lök och kryddor, men inte hade Tessan brytt sig om detta utan hon hade helt enkelt satt i sig allt.' Lovar att det luktade skit i huset under natten för gaser hade denna lilla fröken fått.  Men sjuk blev hon aldrig.


Den 25 juli och Tessan hade då varit hon oss i dryga 2 månader så födds Per och Lasses mamma dör samma dag.

Lasse får ta hand om det mesta och jag är på BB, Ann och Tessan får vara hos mamma och pappa på landet och Tessan blir busigare och busigare för varje dag. Biter sönder allt hon kommer åt och är en liten plåga för mina föräldrar.

Får stanna på BB i en vecka och kommer hem till vår nya lilla familj, nu med en baby som Tessan aldrig har sett.

Vi lägger oss i sängen Tessan, jag och lilla Per och allt är precis som det ska. Lugnet hos Tessan har kommit tillbaka och hon verkligen visar att hon älskar denna lilla baby.



Eftersom Tessan både är vacker och mycket mentalt stabil så bestämmer vi oss för att hon ska få bli mamma.

Den killen som har djuraffären i Skogås Centrum har en tax som är jättefin och han erbjuder honom till avel.

Han visar papper på hunden och allt ser okej ut.  På den tiden fanns inte SKK:s databas så det var bara att lita på papper.

Det blev en dejt mellan dem i vårt kök och dräktigheten var i gång.  Killen med pappan önskade en valp efter honom och det var väl så man tänkte förr, så det kändes inte som några problem.


Tessan får 9 stycken superfina valpar, både bruna och svarta, tyvärr ligger hon ihjäl en av dem redan första dygnet. 

Men hon är en supermamma och sköter sin små hur bra som helst.

Dag fyra på morgonen kommer Tessan in till vårt sovrum och vill kela och det är då första gången hon har gått ur lådan helt självmant, innan har hon inte velat lämna sina små.  Jag går upp och in i valprummet och det finns inte enda valp, snacka om panik, jag tror att hon har ätit upp alla, men hon hade helt enkelt placerat ut dem i hela lägenheten, vi hittade valpar i badrummet i vardagsrummet och i köket och fick bära tillbaka alla igen och sen var hon nöjd.  Vet än i dag inte vad det var som fick henne att göra detta.

När valparna var 4 veckor så vågade jag äntligen lämna dem en stund och ber Ann som bara är 4 år att sitta med dem medan jag springer upp till affären.  Tar med mig Per i vagnen och snabbar mig på att handla och återvända hem..  När jag kommer in så sitter Ann och gråter och säger att det varit en man hos oss och tagit en liten valp och sagt att det var hans.  Det visade sig att det var hanhundsägaren som troligen sett mig i centrum och snabbat sig på att ta vad han kände var hans.  

Att valpen bara var 4 veckor hade han inga betänkligheter med utan nu ville han ha sin betalning.

Kontaktade SKK men då visar det sig att hanen inte har något testikelintyg och att pappa till denna hane hade varit krypt, så denna kull kunde jag inte registrera och de kunde inte hjälpa mig.

Efter bara en vecka så sålde han denna valp till en annan man utan att berätta att det inte var en registrerad valp.

Denna kull fick vi sälja som blandrashundar för 75 kr  och jag kände mig mycket lurad.  Nu hade jag i alla fall lärt mig något och kände att det var inget att älta vidare om.  Alla våra valpar kom i alla fall till toppen hem och det var viktigast för mig.


Men att ha kennel var något som jag länge hade längtat efter och nästa gång Tessan skulle få bli mamma så var jag mycket mer noga med att välja en kennel som hade en hane till förfogande.  Denna gång valde vi en strävhårig hane och det blev 3 levande valpar efter ett kejsarsnitt och alla var strävhåriga. 

Efter kejsarsnitt, registrering och allt annat som behövdes så blev det inte många kronor kvar, men vad gjorde det. Vi var igång med vår kennel.


Vi bodde nu i Skärholmen och skulle flytta från denna lägenhet för att till hösten installera oss i vårt nybyggda hus.

Hade en hel del att stå i på dagarna men hade alltid Tessan i släptåg. 

På den tiden kunde man även sätta en hund utanför affären utan att behöva vara rädd att någon skulle ta den. Utanför affärer satt hon varje dag på olika ställen i Skärholmen.  

Just denna dag hade jag massor att göra och stunderna utanför vissa butiker blev längre än hon var vann vid.  Nu hade jag bara en affär kvar och det var Kipplers. Satte fast Tessan i en hake utanför dörren och springer snabbt in och kommer fort ut och ser ingen hund.  Min första tanke är att någon har tagit henne, kanske någon sett att jag lämnade henne på flera ställen.  Jag ser nog ganska förvirrad ut för det kommer en man fram mig och undrar hur jag mår. Jag berättar att min hund är borta och han börjar skrattande berätta att min hund hade tagit kopplet i mun och lyft det över kroken och gått in affären.  Detta var verkligen sant, där inne fanns hon bakom köttdisken med en korv i munnen. 


Lägenheten var såld och detta ville jag fira.  Tar med mig barnen och Tessan för att åka och handla lite gott till middagen.  På den tiden var kassan inte så stor och jag var alltid noga med mina inköp, men denna dag skulle jag verkligen slå på stort.  Åkte till Fruängen för att köpa sjötunga och en hummer, det blev även en burk med löjrom.

Allt var välinpackat i sina paket och jag valde att lägga detta under passagerarstolen. Tessan var placerad i bakluckan, men som det var på den tiden helt lös i bilen.

På vägen hem vill jag in på systemet och köpa en flaska vin till denna middag som ska bli en överraskning för Lasse.

Barnen vill inte stanna i bilen utan vill följa med mig och handla och jag vet ju att det ska gå fort, så det är okej.

Vi kommer tillbaka och Ann säger att det luktar massor med fisk i bilen och jag säger att det är nog från paket under stolen.  Vi åker hem och jag börjar lasta ur, men var är paketet.  När jag öppnar bakluckan för att ta ut Tessan så ser jag var detta paket har tagit vägen, där ligger det sönderbitet, fisken var helt borta, halva burken med rom var slut och hummern hade hon tuggat på.

Att köpa nytt fanns det inte pengar till, men hade jag lovat Lasse en överrasknings middag så skulle det få bli en.

Fick åka tillbaka och handla vanlig rödspätta och sedan ta tillvara på det som fanns kvar av det som redan var påbörjat av Tessan.

Lovar att den dagen var hon billig.


Några dagar senare blir jag bjuden på fika hos en granne och naturligtvis har jag Tessan  med mig.  Hon har en tam kanin som normalt är lös i lägenheten, men idag får den vara på balkongen. 

Hennes lilla dotter vill visa sin kanin för våra barn och öppnar dörren, sen hör vi barnen skrika att Tessan har kaninen i mun, men denna gång gick det bra och vi fick henne att släppa kaninen och inga skador upptäcktes. 


På hösten 1973 flyttade vi till vårt hus i Slagsta.  Vilken dröm för Tessan att nu kunde hon komma och gå som hon ville och det var precis det hon gjorde. Hon älskade alla och var även älskad av de flesta. 

Gick gärna från hus till hus och fick både lite godsaker och en hel del kärlek.

En försommar dag året därpå så fyller en granne 30 år och de ska ha fest i trädgården. Allt är uppdukat och de väntar bara sina gäster.  Men en gäst var först och det var vår Tessan som de hade hittat på detta bord, om hon hade hunnit äta något förtäljde aldrig denna historia.


Som sagt något hände det alltid med denna tax i huset. 

Det värsta var nog när hon en dag som vanligt tog en tur upp till våra grannar som verkligen gillade att hon kom. Deras närmaste grannar hade i sin tur tagit hand om ett litet marsvin denna sommar och det hade de ställt ut i sin trädgård i en liten balja.  Detta marsvin blev inte så gammalt för detta hade naturligtvis Tessan sett och satt tänderna i.  Kan ju erkänna att jag var glad att det inte var jag som hade hunden lös denna dag.


När vi var till fjällen så passade vi på att åka till Norge och handla lite ost och bröd.

På kvällen tog vi barnen med oss ner till en stuga där vi kunde spela bordtennis, men Tessan fick stanna kvar i stugan.

När vi kom hem så hade hon satt i sig en hel stor limpa som vi hade köpt.

Hur hon tog sig upp på bord och bänkar hade vi i alla år svårt att förstå, men ingenting av omöjligt. 


En annan gång var vi ute i Grödinge och hälsade på släktingar.  Vi var nere vid sjön och fiskade med deg.

Det kom ett riktigt skyfall och vi alla sprang till huset för att slippa bli genomvåta, men Tessan hon satt kvar på bryggan och passade då på att äta upp all denna deg som var gjord som bete.  

Även detta klarade hennes järnmage av.

Något som hon älskade mest av allt var att spela fotboll med barnen och det var ofta barn här och frågade om hon kunde få komma ut och vara målvakt.

Tyvärr var det detta som orsakade hennes död.  Just denna härliga sommarkväll var Lasse och Tessan ute med kvarterets barn och spelade boll.   Vi hade då även en riesenschnauzer

  som var 9 månader och hon hade visat en tendens att vilja bita Tessan, men hon i sin tur var så snäll mot henne.  Vet egentligen inte vad som hände denna kväll men jag tar hunden med mig till fotbollsplan och tänker att hon också ska få ha lite roligt och släpper henne. Hon ser bara Tessan som hon direkt attackerar genom att bita henne rakt över huvudet och sliter upp hela skallen på henne.

Det blir en snabb tur till djursjukhuset och de syr ihop hennes huvud och hon får antibiotika..

Tyvärr blev det en infektion av detta och Tessan började tackla av mer och mer och till slut var vi tvungna att  det beslut som som kändes mest rätt för henne.  Lasse vägrade att följa med och jag och vår granne där Tessan brukade vara åkte till Djurens vänner för att ta farväl av henne. Det värsta var att jag klarade inte av att följa med in, utan min granne fick ta detta ensam.  Detta är nog det största misstag jag har gjort i hela mitt liv och kommer  aldrig riktigt över att jag inte fanns vid henne sida. 

Nu var dessa år till ända och vi stod utan hund  för några månader., men fast det har funnits många hundar efter henne, så finns det nog ingen som lämnat så många minnen efter sig. . 

 

Kan väl säga att det finns mycket mer som hände som jag både har glömt eller kanske förträngt. 

Sedan började vi om på nytt.. 

Någon mer tax blev det aldrig, men längtan efter denna ras har inte avtagit. 









  



Presentation

Det ska vara gott att leva

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Gästbok

Skriv gärna några rader när du har varit och hälsat på denna sida.

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards